Šef sindikata nenastavnog osoblja: Molili smo Mihalineca da nas uključi u pregovore, ali je odbio

Portal Novilist.hr

Mario Jakša / Foto Screenshot YouTube N1

Mario Jakša / Foto Screenshot YouTube N1



Nakon što je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem danas kritizirala sindikat Preporod i sindikat nenastavnog osoblja, Željko Stipić iz Preporoda za N1 se zapitao zašto su dva sindikata pristali na uvjet premijera da se ne ide na izjašnjavanje članstva. Mario Jakša iz ATOS-a, koji okuplja nenastavno osoblje u školama, pak, kaže da su molili Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama da se preko njih i oni uključe u pregovore, ali su ih odbili.


“To se vjerojatno radi o pokušaju podjele odgovornosti za rješenje koje se nije na terenu baš prihvatilo pa se traže krivci, bio bih iznenađen da nismo mi krivi. Umjesto da se odgovori na pitanja zašto se nešto napravilo, ide se tražiti krivca među onima koji ne mogu biti krivi”, komentirao je kritike predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.


“Cijelo smo vrijeme govorili isto što i kolege iz ova dva sindikata, da ćemo ponudu provjeriti kod naših članova, mi smo u tome ustrajali ,ali mi se nismo na njih obrušili jer su odustali, a zašto se oni obrušavaju na nas to je zbog toga što žele na taj način anulirati posljedice štete koje su nastale”, smatra Stipić.




Na pitanje Sanje Šprem zašto Preporod i dalje ne štrajka ako su nezadovoljni kaže: To je naprosto smiješno, što da kažem, jasno da je bio zajednički štrajk sva tri sindikata, jasno je da je Preporod manjinski sindikat i kao takav štrajk ne bi imao nikakav učinak osim što bi omogućio Vladi da trenira strogoću na jednom sindikatu kad već nije to napravila na svim sindikatima.”


Plenkovićev zahtjev protiv izjašnjavanja članstva


Stipić podsjeća da je jedan od zahtjeva premijera Andreja Plenkovića bio da se ne ide na izjašnjavanje. “To je bio njegov zahtjev koji su ova dva sindikata prihvatili.


Znam da se mi nikada nismo bojali volje svojeg članstva, jesu li oni to napravili iz straha ili nekog drugog razloga ja to ne znam. Premijeru sam rekao da ćemo ići na izjašnjavanje”, rekao je Stipić u razgovoru za N1 i dodao kako ovaj napad na Preporod može tumačiti i kao pokušaj umanjivanja nezadovoljstva među nenastavnim i nastavnim osobljem. Kao prilog tome vidi i rezultat izjašnjavanja članova Preporoda.


“Oni objašnjavaju da su dodaci postojaniji od koeficijenata i to je činjenica da je tako i to oni objašnjavaju koji su javnost uvjeravali suprotno, a mi nismo ništa uvjeravali jer smo znali istinu, ali znali smo da bi ona umanjila naše šanse, sada je problem u nama koji nismo lagali”, rekao je i pojasnio da bi efekt na plaću nenastavnog osoblja bio jednak kao da su dobili koeficijent, povećanje dodatka moralo iznositi 6,94 posto.


Htjeli smo se uključiti u pregovore, pa su nas odbili


Predsjednik sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima (ATOS) Mario Jakša za N1 opovrgava navode Sanje Šprem da se nisu uključili i podržavali štrajk.


“Objavili smo obavijest tragom odluka sindikalnih tijela da podržavamo njihov štrajk i ta vijest je na web stranici, pozivali smo ljude da štrajkaju i da oni sami kako se osjećaju podrže štrajk jer su već tri puta prevareni i dosta nam je igrica pa zato nismo izravno pozivali ljude da štrajkaju nego da sami odluče”, rekao je Mario Jakša.


Dodaje i da su se htjeli i aktivnije uključiti, ali su dobili odbijenicu.


“Predlagali smo Nezavisnom sindikatu u srednjim školama da jedan čovjek bude iz našeg sindikata i to nam nije uvaženo. Vidjeli smo da se događaju igrice i da će sa ići na uštrb adminstrativno tehničkog osoblja.”


“Šprem je pobrkala lončiće, nikada nisam izjavio da mi imamo 15.000 članova, vrlo smo skromni po broju članova, a izjavio sam da je u sustavu ukupno 15.000 ljudi, a Šprem nema točne podatke jer moji su podaci iz MZO-a.


Premijer manipulira s našim koeficijentima


Odbacuje njezine tvrdnje da žele preuzimati članove, ali i dodaje da je ljudima dozlogrdilo i da se sami ispisuju iz prosvjetnih sindikata i priključuju se ATOS-u. Na naše pitanje koliko je članova sindikat dobio u posljednjih nekoliko dana kaže da je riječ o par stotina ljudi za sada.


Jakša tvrdi da i obrazloženje da se ne može povećati administrativnom osoblju u prosvjeti jer bi morali dizati svima nije točno.


“Ja kao tajnik ustanove sam bio u članku 1 Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složensoti poslova u javnim službama s koeficijentom 1,212, a Vlada je otvorila meni novo radno mjesto u članku 7., a spremačice i kuharice i domari koji su ranije u članku 7 Uredbe, njima je bio pravno problem povećati koeficijent. Nije točna izjava premijera o ovom pitanju i manipulira sa svima”, rekao je za N1.


Opovrgava i tvrdnju sindikalista da kod kuhara, čistačica i domara nema zaostajanja u koeficijentima pa navodi primjer da kuhar u sustavu socijalne skrbi ima koeficijent 1,004, a kuhar u sustavu obrazovanja ima koeficijent 0,776.