MORH

Sedam protupožarnih aviona gase požar kod Knina

Hina



ZAGREB Četiri kanadera i tri airtractora u ponedjeljak popodne gase požar kraj mjesta Mokro Polje kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji.


Ministarstvo obrane priopćilo je da požar kod Knina gase protupožarni avioni iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 25. kolovoza zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 35 požara (20 u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).




Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.


Uz gašenje požara provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s airtractorima, a ukupno su zračne snage ostvarile oko 270 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7100 tona vode, dok je helikopterima prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.


U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta, zaključuju u MORH-u.