Opasne namirnice

Salmonela napada i iz čokolade: Zbog hiperprodukcije hrane trpe kontrola i sigurnost kupaca

Bojana Mrvoš Pavić

Salmonela ne napada samo meso, jaja voće i povrće, upozorava na opasnost stručnjak Marijan Katalenić



Kaufland je sa svojih polica povukao bijelu čokoladu Katy s kokosom, u čijim je pojedinim pakiranjima pronađena salmonela te kupce poziva da čokoladu ne konzumiraju. Riječ je o proizvodu od 100 grama, poljskog proizvođača, s rokom uporabe do travnja 2018. Iz Kauflanda poručuju da se kupljeni proizvod može vratiti u bilo koju njihovu trgovinu i bez računa, uz povrat novca, a za sva im se pitanja može obratiti na 0800 223 223.


Otkad je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo pooštriti kontrolu namirnica te objavljivati rezultate svih nadzora, potrošači su već »navikli« na česte pronalaske salmonele u mesu, pogotovo pilećem, dok je ljeti uobičajeno i trovanje salmonelom iz jaja. No, ova bakterija, kako pokazuje i slučaj poljske čokolade, može biti i u drugim proizvodima, pa tako i na voću i povrću, u ostacima gnojiva u kojima salmonela preživjeti može i do mjesec dana. Općenito se na suhim površinama može toliko zadržati, na mokrima i do tri mjeseca, koliko i ljudi nakon izlječenja mogu biti kliconoše.


– Mogu samo pretpostaviti da je čokolada kontaminirana ili preko mlijeka u prahu, ili jaja, ako su korištena u proizvodnji. Ako sirovina nije dobro termički obrađena, salmonela u njoj ostaje, dok laboratorijske analize s kojima neki proizvod dolazi na tržište nisu rađene za svaku tu pošiljku, već samo po nekoliko puta godišnje. Bez obzira na visoke standarde koje EU traži od proizvođača hrane, čini se da sustav zakazuje, jer se štedi na najjeftinijim kontrolama – onim mikrobiološkim – ističe stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić.




I dok je salmonelu u mesu ili jajima, povrću, moguće potpuno uništiti termičkom obradom već na 60 »celzijevaca«, kako je zarazu moguće izbjeći u slučaju čokolade, pitamo stručnjaka. Nikako, odgovara nam, od te ćemo čokolade sigurno nastradati, a kakav će tijek bolesti biti, ovisi samo o količini bakterija. Netko otporan će u slučaju malog broja jedinki možda i izbjeći zarazu, no njoj su svakako podložna djeca, stariji ljudi, kronični bolesnici, rizična su skupina i trudnice.


Simptomi bolesti, salmoneloze, javljaju se već 12 do 36 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane, a bolest traje dva do sedam ili više dana. Smrtnost je jako mala, ali moguća, ukoliko zbog proljeva i povraćanja dođe do potpune dehidriranosti organizma koja se ne spriječi na vrijeme.


Uputno je zato, pogotovo ljeti, ne konzumirati svježa jaja, a i kod njihovog kuhanja ili pečenja nije na odmet pod mlazom tople vode i deterdžentom oprati jaja izvana, budući da se bakterija uglavnom i nalazi na ljusci, s koje će razbijanjem ući unutra. Pribor za pripremu hrane i jelo treba dobro prati, kao i radnu plohu, ruke pak obavezno prati nakon kontakta sa životinjama, pa tako i kućnim ljubimcima.


Zamrzavanje mesa nije garancija da će uništena biti i salmonela u njemu, jer će ona, ukoliko se u mesu nalazila prije zamrzavanja, nakon otapanja ponovno »oživjeti«, dok je u frižideru obavezno sirovo meso držati dalje od ostatka hrane koja se termički neće obrađivati.


Katalenić podsjeća na povlačenje sirovih jaja iz prodaje ovih dana u Njemačkoj, napominjući kako se i tu vide veliki propusti u sustavu kontrole. Više milijuna jaja porijeklom iz Belgije povlači se zbog pronalaska povećanog sadržaja fipronila u njima – insekticida koji se koristi za suzbijanje muha i krpelja. Zatvoreno je 130 farmi te se ispituje kako je insekticid, zabranjen u proizvodnji hrane, tamo dospio.


– Događa se, posebno u Poljskoj od ulaska u EU, hipeprodukcija hrane, zbog čega trpi kontrola i sigurnost potrošača– zaključuje stručnjak.