Crkva protiv Vučića i Šešelja

SVAKOM LONCU POKLOPAC: U spor koji je izazvao Šešelj uključio se i ekstremni biskup Vlado Košić

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović



ZAGREB – Biskupijski ordinarijat u Sisku osudio je u četvrtak gaženje i oskvrnjenja hrvatske zastave i divljanje ratnog zločinca i zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije Vojislava Šešelja te neistinitim ocijenio tvrdnje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića vezano uz župu Zrin koja se nalazi na području Sisačke biskupije istaknuvši kako su tu župu prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi.


„Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj i danas živi 186.000 Srba, oni će se večeras lošije osjećati i o njima nema tko brinuti poslije ovoga. S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik lojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo“, rekao je jučer srbijanski predsjednik Vučić osudivši Šešeljev incident.


Biskupijski ordinarijat u Sisku ističe da je Zrin vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa njihove Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba.




“Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju.


Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena”, naglašava se u priopćenju. Stoga je sisačka biskupija odlučila u Zrinu, uz temelje srušene župne crkve, sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana. Tu ne namjeravamo, za sada, podizati nikakve druge spomenike, dodaju.


Navode i da će Biskupija spomenik blaženiku Alojziju Stepincu podići ispred sisačke katedrale jer je on “blaženik Katoličke crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva”. Poručuju i da time svima žele poručiti kako ne dopuštaju da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao.