Obostrane kritike

STRAH OD REAKCIJA Plenković ne zna što će ako Stier sam ne ode

Dražen Ciglenečki

Čovjek na mjestu političkog tajnika mora slijediti politiku stranke – Davor Stier i Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Čovjek na mjestu političkog tajnika mora slijediti politiku stranke – Davor Stier i Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Smjena Stiera mogla bi imati ozbiljne političke posljedice na budućnost HDZ-a. Pitanje je kako bi reagirali članovi i birači, pa je Plenković nesklon smjenjivanju



ZAGREB – U vodstvu HDZ-a ne znaju što bi napravili s Davorom Stierom. Odnosno, htjeli bi da on podnese ostavku na dužnost političkog tajnika stranke i tako se makne iz Predsjedništva HDZ-a, ali nisu još smislili što će ako, što je izvjesno, to odbije učiniti. Jer, smjena Stiera, zato što ne želi podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije i zbog izjave da se neki političari služe informacijama o prljavštinama kako bi ucjenjivali hijerarhiju Katoličke crkve, mogla bi imati ozbiljne političke posljedice na budućnost HDZ-a. Pitanje je, naime, kako bi na to reagirali članovi i birači HDZ-a, pa je premijer Andrej Plenković evidentno nesklon smjenjivanju Stiera.


Kad dođe vrijeme


Jasno je to i iz jučerašnjih istupa glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, koji je oštro kritizirao Stiera, tražio od njega objašnjenje na koga je konkretno mislio kad je govorio o možebitnim ucjenama pojedinaca iz redova katoličkog klera i najavljivao da će se o političkom tajniku »razgovarati kad za to dođe vrijeme, a neće još proći dugo vremena«. Međutim, Jandroković je rekao i da stranka neće sankcionirati Stiera. HDZ je, dakle, još u fazi kad se nadaju da će se Stier, pod pritiskom koji najviši stranački dužnosnici na njega i javno rade, ipak sam povući i tako im skratiti muke. On, pak, ne pokazuje nikakvo uzbuđenje i zasad ignorira zahtjeve da se očituje o izjavama što ih je dao u petak prije sjednice Predsjedništva HDZ-a.


Jandroković je jučer dva puta slao poruke Stieru. Prvo u odgovorima na novinarska pitanja ispred Banskih dvora, gdje je sudjelovao na sastanku koalicijskih partnera, a nešto kasnije i tijekom intervjua u emisiji Hrvatskog radija »S Markovog trga«. Novinare je zanimalo što će biti sa Stierom, hoće li doći do njegove smjene.




– To je jedna tema o kojoj ćemo svakako razgovarati u okviru HDZ-a, neće još proći dugo vremena. Situacija je drukčija od onih koje smo dosad imali. Povela se javna rasprava, čuli smo i dosta teške riječi, uvredljive za one o kojima je govorio kolega Stier. Govoriti da netko ucjenjuje nekoga iz hijerarhije Crkve poprilično je neugodno i zaslužuje objašnjenje je li mislio na nekoga iz HDZ-a ili izvan HDZ-a. Sačekat ćemo još koji dan, Stier je rekao da će govoriti u Saboru, pa možda doznamo o kome je riječ, kazao je Jandroković.


Gostujući na Hrvatskom radiju ponovio je da je Stier iznio »vrlo teške optužbe« i da očekuje da u idućim danima za njih ponudi dokaze. No, hoće li Stier biti smijenjen, dobio je Jandroković pitanje.


– Predsjednik HDZ-a najavio je da neće biti penaliziranja i isključivanja, o čemu govore neki ne samo unutar nego i izvan HDZ-a. Vjerojatno neki i priželjkuju da se to dogodi, kako bi onda vrh HDZ-a mogli optužiti za nedemokratsko ponašanje. Ali, to se neće dogoditi. Mi smo demokratska stranka i uvažavamo različita mišljenja, naglasio je glavni tajnik HDZ-a.


Izdvojen slučaj


Dodao je da svi članovi moraju razmišljati o poziciji HDZ-a, »koji napadaju i lijevi i desni ne birajući sredstva«, i štititi interese stranke.


– Imamo odluku Predsjedništva, 21 županijski odbor dao je potporu politici predsjednika HDZ-a i očekujem da će se sve moje kolege u skladu s tim ponašati. Do petka, kad je u Saboru glasovanje o Istanbulskoj konvenciji, pronaći ćemo način kako da iz ovoga izađemo jači, zaključio je Jandroković.


U potonjoj rečenici kao da je dao naslutiti da se radi na nekom rješenju za zastupnike HDZ-a koji su u više navrata potvrdili da će glasovati protiv ratifikacije. Ali, Stier je izdvojen slučaj zato što je politički tajnik, a Plenković smatra da čovjek na tom mjestu jednostavno mora slijediti prihvaćenu politiku stranke.


– Čemu nervoza, čemu panika, imat ćemo raspravu u Saboru i priliku argumentirati svaki stav, kratko je komentirao Stier, koji je jučer na Hrvatskom radiju bio kako bi analizirao izborne rezultate u Mađarskoj.