Napokon je stigla

ŠPICA SEZONE Turisti ovog vikenda konačno tražili krevet više

Andrea Bralić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Ako gledamo Kvarner, odnosno Primorsko-goransku županiju, od početka godine ostvareno je 1,6 milijuna dolazaka i 9,4 milijuna noćenja što čini rast od 4 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Top tržista su Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Italija, a top destinacije Mali Lošinj, Krk, Rab i Opatija. Tijekom petka i subote ostvareno je 52 tisuće novih dolazaka i 390 tisuća noćenja.



RIJEKA – Ovo je bio vikend koji su čekali svi oni koji žive od turizma, vikend u kojem se napokon traži krevet više. Špica sezone preselila se u sam kraj srpnja, a turistički djelatnici, hotelijeri, iznajmljivači i ugostitelji nadaju se da će trajati do samog kraja kolovoza, pa i prvog tjedna rujna kada još traju praznici u nekim njemačkim pokrajinama.


Iduća tri tjedna trebali bi se popuniti svi turistički kreveti pa bi se na Jadranu moglo odmarati oko 1,5 milijuna turista u isto vrijeme. U mnogim turističkim mjestima tek sada će se osjećati onaj pravi ljetni šušur kada se teško dolazi do parkinga, mjesta na plaži i u restoranu. Ovaj i iduća tri vikenda na godišnje odmore kreću naši tradicionalno vjerni gosti, Bavarci i građani njemačke pokrajine Baden-Württemberg. U Italiji počinje ferragosto, a velika su očekivanja i od domaćih gostiju koji uglavnom kreću na odmor prvih dana kolovoza.


Kolovoz presudan


Sustav e-Visitor pokazuje da je od početka godine do proteklog vikenda u Hrvatskoj ostvareno 10,5 milijuna dolazaka i 52,9 milijuna noćenja. To je rast od 7 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Top tržišta su Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Poljska i Češka, a top destinacije Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin. Tijekom petka i subote, odnosno vikenda za nama, ostvareno je 300 tisuća dolazaka i 2,1 milijuna noćenja. U dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno je 4 milijuna dolazaka i 27,4 milijuna noćenja. Dolasci su i dalje na razini prošle godine, dok je rast noćenja jedan posto. Ove brojke govore u prilog onima koji očekuju da kolovoz popravi slabiji lipanj i početak srpnja kako bi hrvatski turizam ostvario još jednu rekordnu turističku godinu.




Ako gledamo Kvarner, odnosno Primorsko-goransku županiju, od početka godine ostvareno je 1,6 milijuna dolazaka i 9,4 milijuna noćenja što čini rast od 4 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Top tržista su Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Italija, a top destinacije Mali Lošinj, Krk, Rab i Opatija. Tijekom petka i subote ostvareno je 52 tisuće novih dolazaka i 390 tisuća noćenja.


Slabiji start ljetne sezone najviše su osjetili iznajmljivači koji kažu da su, u odnosu na prošlu godinu, imali podbačaj od 40, a negdje čak i 50 posto. U idućim tjednima većina će imati goste, no mnogima to nije dovoljno.


Prošla godina teško će se ponoviti – smatra i dugogodišnji krčki iznajmljivač te donedavni predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić.


– Ova turistička godina je specifična po tome što pravo ljeto dolazi tek sada na samom kraju srpnja. Imali smo odličan svibanj, početak sezone kupanja, a zatim lipanj s lošim vremenom i početkom Svjetskog nogometnog prvenstva koje je većinu ljudi odvratilo od odlaska na odmor. Tek ovih dana osjećamo tu masovnu migraciju individualnih gostiju prema Mediteranu i prema Hrvatskoj. Iznajmljivači će sljedeća četiri tjedna biti popunjeni, a ukoliko bude sreće s vremenom, to bi se moglo protegnuti i do sredine rujna. Puno toga ovisi o prognozi jer se sve više, pogotovo u privatnom smještaju, bukira od danas do sutra – ističe Pinezić.


Veća konkurencija


S obzirom na lošiji dosadašnji tijek sezone, neki iznajmljivači pribjegli su spuštanju cijena uvidjevši da se protekla turistička godina neće tako lako ponoviti. Pinezić smatra da razloge za snižavanje cijena iznajmljivači vide u pritisku koji na njih rade portali i platforme za oglašavanje smještaja, koji stalno traže od ponuditelja sve jeftiniju ponudu.


– Rezervacijski portali gledaju najniže cijene smještaja u okolini nekog turističkog mjesta i to u širem području i traže od iznajmljivača da snižavaju cijenu prema najnižoj da bi bili više traženi na platformi. Primjerice »u istom košu« su apartman u centru Rijeke i u Čavlima. Neki iznajmljivači pristaju na zahtjeve rezervacijskih portala, a neki ne žele. Konkurencija je sve veća i kada dođe do manje potražnje, cijene automatski padaju – kaže Pinezić.


Obiteljski smještaj trenutačno je i svjetski trend, a njemu se okreću čak i zemlje poput Turske koje na taj način žele učiniti odmak od masovnog turizma. Prema zadnjim informacijama, obiteljski smještaj na Kvarneru ostvaruje godišnje više od 50 posto ukupnih noćenja, a iz godine u godinu bilježi se sve veći porast noćenja u obiteljskom smještaju koji je u 2017. godini iznosio 11 posto. Pritom, najveći rast vidljiv je u najbolje kategoriziranim kapacitetima, pa obiteljski smještaj s pet zvjezdica ostvaruje najbolje rezultate, postiže bolje cijene i dužu popunjenost.