Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Pet minuta gromoglasne tišine:

SNH i HND: Položaj novinara i medija je sve lošiji

SNH i HND: Položaj novinara i medija je sve lošiji
SNH i HND: Položaj novinara i medija je sve lošiji
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2015. u 10:46 2015-05-03T10:46:26+02:00

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u nedjelju od 11,55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom »Pet minuta gromoglasne tišine« – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći podsjetiti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja.

»Kad bi se konačno iskorijenio prikriveni radni odnos koji je u naše medije ušao pod maskom tzv. RPO-a i lažnog slobodnog novinarstva, kad bismo konačno dobili stvarne a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kad bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija te kad bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode – tad bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji«, navodi SNH i HND.

Ističu da ekonomske teškoće ne mogu biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji.

»Jer ako je sve utuživo, onda se ni o čemu važnom, osjetljivom ili »škakljivom« ne može. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama. Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći«, stoji u proglasu koji su u povodu Svjetskog dana slobode medija potpisali predsjednik SNH Anton Filić i predsjednik HND-a Saša Leković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze