Očekivana odluka

“SLOBODNI GRAĐANIN” MAMIĆ: Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za izručenje

Hina

Zdravko Mamić/ Ivica Galovic/PIXSELL

Zdravko Mamić/ Ivica Galovic/PIXSELL

Na upit osjeća li sada olakšanje Mamić je rekao kako ne očekuje da će njegovi progonitelji sada stati. »Oni bi mene možda pustili da sam izgubio dar govora i da prestajem govoriti. Ovdje je u pitanju jedna apsolutna montaža«, dodao je



SARAJEVO Sud BiH odbacio je u petak zahtjev Hrvatske za izručenjem Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, koji se nešto iza podneva pojavio ispred zgrade suda i poručio da je slobodan čovjek te ponovio tvrdnje da se protiv njega vodi namješten kazneni proces.


”Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH«, rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama. Na upite što će sada raditi, odgovorio je da ide u Međugorje te je ponovno ustvrdio da tijekom postupka protiv njega Državno odvjetništvo vodi hajku te je prekršilo sve zakone u Hrvatskoj.


»Vodi državno odvjetništvo, ne znam za čiji račun. Oni su prekršili sve moguće zakone koji postoje. Ako se to neće završiti u Hrvatskoj, sve će se okončati na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji će to pokazati«, rekao je Mamić.




Mamić je kazao kako državni odvjetnik Sven Mišković nije imao zakonske uvjete da zastupa optužnicu, o čemu je i bivša predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec iznijela stajalište. Dodao je i kako je vještaku, koji je imao ključni nalaz u postupku protiv njega, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković oduzeo licencu za rad i poništio sve nalaze. »Sve što je moguće prekršilo se u suđenju Zdravku Mamiću. Ne znam kako se više obraniti«, rekao je. 


Dinamov svjetnik ocijenio je i kako DInamo nije oštećen, bez obzira na navode iz presude. »Ako Dinamo kaže nismo oštećeni, a Dinamo je privatna pravna osoba, postavljam pitanje zašto onda netko to treći radi«, rekao je.


Na upit osjeća li sada olakšanje Mamić je rekao kako ne očekuje da će njegovi progonitelji sada stati. »Oni bi mene možda pustili da sam izgubio dar govora i da prestajem govoriti. Ovdje je u pitanju jedna apsolutna montaža«, dodao je.


Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić istaknuo je kako je sudsko vijeće Suda BiH donijelo jedinu moguću odluku na zahtjev Hrvatske u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima.


»S obzirom da je gospodin Mamić državljanin BiH i s obzirom da odredbe o izručenju ne pružaju mogućnost da se gospodin Mamić izruči, jasno je da nema uvjeta za izručenje«, rekao je odvjetnik Rajić. Dodao je kako je Mamić »slobodan građanin«, koji Sudu BiH ipak mora prijaviti ako eventualno promijeni adresu.


Mamića su jučer priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH.