Diskriminacija kod ugovaranja dopunskog osiguranja

SLIJEPI I GLUHI Vladu nije briga što osiguravajuće kuće odbijaju starije od 65 godina

Jagoda Marić

Bez osiguranja svaka zdravstvena usluga postaje užasno skupa i nedostupna / Snimio Vedran KARUZA

Bez osiguranja svaka zdravstvena usluga postaje užasno skupa i nedostupna / Snimio Vedran KARUZA

Površan pregled internetskih stranica kod barem dvije osiguravateljske kuće pokazuje da građani ne mogu sklopiti policu ako su stariji od 65 godina. U Vladi očito žive u nekoj paralelnoj stvarnosti 



ZAGREB  Iako Vlada u svom službenom odgovoru na zastupničko pitanje SDP-ovca Peđe Grbina tvrdi da privatni osiguravatelji ne odbijaju sklopiti ili produljiti ugovore o dopunskom zdravstvenom osiguranju s građanima neovisno o tome jesu li bolesni ili su zdravi i bez obzira na njihovu životnu dob, barem dvije osiguravajuće tvrtke postavile su granicu za svoje osiguranike, kad je u pitanju životna dob, na 65 godina.


Oni to čak i ne skrivaju nego su takva ograničenja objavili i na svojim internetskim stranicama u sklopu Uvjeta za dopunsko zdravstveno osiguranje.


Dobna granica


Vlada je odgovarajući na Grbinova dva pitanja o građaninu kojem je Uniqa odbila produljiti dopunsko osiguranje kad se razbolio, o čemu smo pisali u našem listu u utorak, odgovorila da je nadzor pokazao da je u tom slučaju sve bilo zakonito jer je ugovor istekao, ali je usput ničim izazvana dodatno pohvalila privatne osiguravatelje.


Peđa Grbin / Snimio Denis LOVROVIĆ


Peđa Grbin / Snimio Denis LOVROVIĆ





– Sukladno mišljenju Hrvatskog ureda za osiguranje, hrvatski osiguravatelji ne odbijaju sklapati niti produljivati ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju s osiguranicima bili oni zdravi ili bolesni – već redovito sklapaju i obnavljaju ugovore sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i prema vlastitim programima osiguranja. Među preko 420 tisuća osoba osiguranih kod osiguravatelja nalaze se osiguranici svih godišta i raznovrsnog zdravstvenog stanja, stoji u službenom Vladinom odgovoru.


U njemu Vlada demantira sama sebe jer je građaninu za kojeg je Vlada angažirala nadzor rečeno da mu polica dopunskog osiguranja neće biti produljena nakon što je dobio kroničnu bolest. Osiguravateljska kuća to nije skrivala i nije to bio jedini slučaj.


Uz to, pokazuje površan pregled internetskih stranica osiguravateljskih kuća, u njih barem dvije, građani ne mogu sklopiti policu osiguranja ako su stariji od 65 godina.


Tako Generali osiguranje u svojim uvjetima navodi da »osiguranik može biti fizička osoba pristupne dobi od 18 do najviše 65 godina«. Kako zdravstvenu skrb za djecu pokriva država donja granica od 18 godina je razumljiva, ali gornja od 65 godina ne uklapa se u Vladinu rečenicu koja kao da je »ispala« s nekog reklamnog teksta i u kojoj se tvrdi da se »među više od 420 tisuća osoba osiguranih kod osiguravatelja nalaze osiguranici svih godišta i raznovrsnog zdravstvenog stanja«.


Slično je gornju granicu definirala i Uniqa jer »osiguranje može trajati najduže do 66. godina starosti osiguranika«. U Merkur osiguranju ističu da prema programu Dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguravaju sve klijente, bez obzira na dob.


Nema nadzora


U Vladi očito žive u nekoj paralelnoj stvarnosti ili ih uopće ne zanima situacija s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kad tvrde da privatni osiguravatelji imaju osiguranike svih godišta. Stanje nisu puno bolje nadzirale ni ostale Vlade prije sadašnje.Što Vlada misli o tome da dio osiguravateljskih kuća nije spreman ugovoriti policu sa starijima od 65 godina doznat ćemo najkasnije kad odgovore na treći Grbinov upit.



Ne odustaje Grbin ni od toga da se raščisti slučaj građanina koji ga je i motivirao za pitanja o dopunskom zdravstvenom osiguranju pa Vladu upozorava da u nadzoru koji je utvrdio da ugovor nije raskinut zbog bolesti osiguranika, nego da nije produžen, spočitava to da nisu utvrdili je li nakon isteka roka na koji je ugovor sklopljen osiguranje odbilo sklopiti novi ugovor. Zato Vladu pita i to smatra li da osiguravatelj ima pravo odbiti zaključiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja s pojedinim osiguranikom zbog njegova zdravstvenog stanja i obima liječenja.


 



Nezadovoljan odgovorima na prva dva Grbin je odlučio u Banske dvore poslati još jedan upit. Tako ih između ostaloga podsjeća na to da Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, odnosno njegov članak 14., propisuje da je osiguravatelj dopunskoga zdravstvenog osiguranja obvezan sklopiti ugovor o osiguranju sa svakom osiguranom osobom koja se želi osigurati za prava iz dopunskoga zdravstvenog osiguranja po programima osiguravatelja.


S obzirom na to da u toj odredbi stoji da se te police sklapaju prema programu osiguravatelja, bit će zanimljivo vidjeti kako će i hoće li uopće Vlada odgovoriti na izravno pitanje smatra li da osiguravatelj ima pravo ne zaključiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja s pojedinim osiguranikom zbog njegove životne dobi.


Grbin Vladi poručuje da je uvidom u uvjete za dopunsko zdravstveno osiguranje, što su ih objavila sama osiguravajuća društva, pronašao kod niza osiguravatelja odredbe kojima iz sustava dopunskog osiguranja isključuje osobe starije od 65 (iznimno 67) godina. Grbin je za svaki slučaj uz svoja pitanja Vladi priložio i pravila pojedinih osiguravajućih kuća.


* U originalnoj verziji teksta potkrala nam se nenamjerna pogreška. Naveli smo da starost osiguranika prema uvjetima Merkur osiguranja može biti najviše 66 godina pri isteku ugovora, ali to, upozoravaju iz Merkur osiguranja, nije točno.


Naime, pri objavi teksta koristili smo  Uvjete o dopunskog osiguranja  u kojima je doista postojalo to ograničenje i koji su jedini dostupni na webu, ali iz Merkur osiguranja upozorili su nas da su ti uvjeti izmijenjeni krajem prošle godine i da  Merkur osiguranje prema programu Dopunskog zdravstvenog osiguranja, osigurava sve klijente, bez obzira na dob.


Ispričavamo se i  čitateljima i Merkur osiguranju zbog nenamjerne pogreške.