Svjetski dan zdravlja

SDP-ovci O SUSTAVU ZDRAVSTVA Kujundžić nije sposoban voditi fiskalno održiv sustav i mora otići

Tihana Tomičić

Željko Jovanović i  Aleksandar Bulog

Željko Jovanović i Aleksandar Bulog

Već sutra dajte nalog da se donese akcijski plan upravljanja kadrovskim resursima u zdravstvu – trenutno nedostaje gotovo 12.000 medicinskih sestara, i još jedan značajan broj liječnika. Sestre imaju oko 100.000 prekovremenih sati mjesečno, i sustavu zbog svega toga prijeti kolaps, a ministar je apsolutno bez rješenja, poručio je Jovanović



RIJEKA Ministar Kujundžić ili neka počne raditi svoj posao, ili neka ministarsko mjesto prepusti nekome drugome. Krajem prošle godine dug u zdravstvu bio je barem donekle »saniran« s tadašnjih dvije milijarde kuna, a sada su se opet nagomilale druge dvije milijarde kuna. On nije u stranju voditi fiskalno održiv sustav, a rezultat je činjenica da je očekivani životni vijek u Hrvatskoj kraći od prosjeka EU, da je smrtnost od bolesti srca veća od prosjeka EU, kao i mortalitet od malignih bolesti, poručili su SDP-ovci dr. Željko Jovanović i dr. Aleksandar Bulog u povodu Svjetskog dana zdravlja, obrativši se javnosti u točno 5 do 12 sati. 


Oni su pozvali na vraćanje modela financiranja zdravstva koji je vrijedio do 2015. godine, a koji podrazumijeva plaćanje po ishodima i kvaliteti liječenja, a ne kroz limite i paušale, jer je to jedini način da korisnici dobiju punu i dostupnu uslugu na koju imaju pravo.


Sadašnji sustav generira oko 100 milijuna kuna duga u sustavu zdravstva mjesečno, upozorili su. Poslali su i poruku ministru zdravstva Milanu Kujundžiću:




– Već sutra dajte nalog da se donese akcijski plan upravljanja kadrovskim resursima u zdravstvu – trenutno nedostaje gotovo 12.000 medicinskih sestara, i još jedan značajan broj liječnika. Sestre imaju oko 100.000 prekovremenih sati mjesečno, i sustavu zbog svega toga prijeti kolaps, a ministar je apsolutno bez rješenja, poručio je Jovanović.


On je ministru poručio i da Vlada sav novac koji je trebao biti namijenjen kupovini aviona usmjeri u formiranje nove helikopterske službe hitne medicinske pomoći, dok je Aleksandar Bulog naveo zašto je sustav zdravlja i socijale u PGŽ i Rijeci znatno bolji nego u ostatku države.


– Ovdje se primjenjuje princip nadstandardne usluge – tako Županija osigurava 2,8 milijuna kuna godišnje za dodatnu palijativnu skrb, hospicij, brigu o dojančadi i trudnicama, ali i stradalnicima Domovinskog rata. Isto je i s Gradom Rijeka,  koji osigurava oko pet milijuna kuna za te potrebe, a godišnje čak 24 milijuna za socijalne programe. Riječ je o političkoj volji lokalne zajednice da tako nastupa prema svojim građanima, rekao je Bulog. Rezultat toga je da je životni vijek ljudi u PGŽ najduži u Hrvatskoj, zaključili su.