Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Ferić uputio poziv Gradu Puli

SDP: Opstanku Uljanika pomoći djelima, a ne praznim riječima

Foto Dusko Marusic /PIXSELL
Foto Dusko Marusic /PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 12:55 2020-01-21T12:55:58+01:00

"Dakle, način kako pomoći Uljanku postoji, a hoće li Grad Pula izaći s ikakvim prijedlogom ostaje da se vidi", ustvrdio je Ferić na konferenciji z anovinare u Puli

PULA Predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun Danijel Ferić poručio je u utorak kako se opstanku Uljanika pomaže djelima, a ne praznim riječima dok je Grad Pulu pozvao da aktivnije participira u osiguravanju kolaterala za nastavak proizvodnje. 

 

Podsjećajući kako je Grad jedan od suvlasnika i vjerovnik u stečajnom postupku Ferić je predložio da, ukoliko se želi pomoći Uljaniku, neka se u temeljni kapital unese imovina koja će služiti zajedno s državnim jamstvom kao kolateral za osiguranje kredita za nastavak proizvodnje. 

"Dakle, način kako pomoći Uljanku postoji, a hoće li Grad Pula izaći s ikakvim prijedlogom ostaje da se vidi", ustvrdio je Ferić na konferenciji z anovinare u Puli.

Zabrinjava ga, kaže, to što pojedinci iz gradske uprave odnosno gradonačelnik koji "netočno tvrdi da Grad ne može osigurati kolateral odnosno garanciju", ne poznaju Zakon o trgovačkim društvima.

Kako bi se proizvodnja nastavila trebala bi se, drži, osigurati jamstva za kredit od 50 milijuna eura za pokretanje proizvodnje te nastaviti s dovršetkom započetog broda tzv. "Livestock carrier" odnosno stočara koji je izgrađen u procijenjenom postotku 35-40 posto izgrađenosti. 

"Do sada je protestirano i isplaćeno gotovo pet milijardi kuna državnih jamstava i premda s pravom očekuju pomoć države smatram da grad Pula treba aktivnije participirati  u osiguravanju kolaterala za nastavak proizvodnje Uljanika i utvrditi može li se u sklopu neiskorištenih i napuštenih hala Uljanika potaknuti poduzetnička zona Pule koja nam nedostaje kako bi Grad u suradnji s Uljanikom trebao uspostaviti komunikaciju", poručio je SDP-ovac.

U svakom slučaju, smatra Ferić, sve će puno jasnije biti sutra nakon Skupštine vjerovnika koja bi trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, a koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma