Vremenska prognoza

Rimeteo: Evo što sve čeka Rijeku i Kvarner zbog dolaska nove ciklone

Portal Novilist.hr

Ilustracija Istramet

Ilustracija Istramet

Kvarner i Istra bit će uglavnom pošteđeni nevolja po pitanju poledice, ali zato kiše neće nedostajati



RIJEKA Nakon nekoliko dana s prilično niskim temperaturama, osobito ujutro, s ciklonom iz Sredozemlja koja se očekuje u četvrtak, zrak će bivati sve topliji. To ne znači da će svugdje padati isključivo kiša, već bi oborine mogle biti raznolike, najavljuje Rimeteo.


U zapadnom Sredozemlju dolazi do formiranja ciklone koja će na vrijeme osobito djelovati u prvom dijelu četvrtka i u četvrtak poslijepodne, dok bi prema večeri trebalo uslijediti razvedravanje.


S ciklonom stiže zatopljenje, kako pri tlu, tako i po visini, ali dok ne probije u niže slojeve postojat će mogućnost i kiše koja se ledi u dodiru s podlogom.




Aktualni prognostički materijali mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s tlom daju dijelu Like (osobito onom bližem moru), mjestimice u Gorskom kotaru, ali i na dijelu Učke i Ćićarije.



Za Gorski kotar iznad 1000 metara vrijedi većinom dobivanje novog snježnog pokrivača, dok bi predjeli ispod toga mogli vidjeti i pravi miks oborine. Većinom se očekuje izmjena snijega i kiše koja se ledi u dodiru s tlom, a na najnižim predjelima može biti i kiše.


Tamo gdje bude isključivo snijega, moglo bi ga pasti između 10 i 20 cm, dok će nevolje u prometu stvarati pojava poledice.


Kvarner i Istra bit će uglavnom pošteđeni nevolja po pitanju poledice, ali zato kiše neće nedostajati. Ona bi lokalno mogla biti izraženija, posebno na Kvarneru.



Već do četvrtka kasno poslijepodne vrijeme bi se trebalo smiriti uz djelomično razvedravanje.


Petak smirivanje uz postupno zatopljenje posvuda, a za vikend i vjetrovitije. Većinom suho ili uz povremeno kapanje s neba iako će biti i dužih sunčanih razdoblja. Posvuda će polako nestajati zimska obilježja uz temperature u pozitivi, najavljuje Rimeteo.