Hrvatska liječnička komora

Riječki pedijatrijski kardiolog Neven Čače dobio nagradu za najzapaženije stručno ostvarenje u 2019.

Hina

Neven Čače / Foto: S. DRECHSLER

Neven Čače / Foto: S. DRECHSLER

Godišnje nagrade za 2018. HLK dodjeljuje pojedincima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije.



Pedijatrijski kardiolog iz KBC-a Rijeka Neven Čače koji je sredinom studenoga prvi u Hrvatskoj s timom kolega izveo minimalno invazivni zahvat na srcu kod petero djece dobitnik je nagrade za najzapaženije stručno ostvarenje koje mu je u utorak dodjelila Hrvatska liječnička komora (HLK).


Godišnje nagrade za 2018. HLK dodjeljuje pojedincima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije.


Osim priznanja za najzapaženije stručno ostvarenje, HLK nagrade dodjeljuje u još tri kategorije – za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke; za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika te za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti.




Priznanje za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke dodijeljeno je dječjem psihijatriju iz KBC-a Split Tomislavu Franiću koji je imao značajan broj znanstvenih radova proizašlih uglavnom iz projekta ‘MILESTONE’ u kojemu je glavni istraživač za Hrvatsku.


Isto priznanje dodjeljuje se mladim znanstvenicima životne dobi do 40 godina, a ovogodišnji dobitnik je specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Mario Šekerija koji je kao jedan od autora istraživanja objavio je 17 članaka u međunarodnim znanstvenim časopisima.


Nagrada za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika u 2018. pripala je saborskoj zastupnici i predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenji koja je aktivno zagovarala interese liječništva i zdravstvenog sustava.


Priznanje za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti dodjeljena je novinarki Sandri Erak, koja je kao urednica i voditeljica emisije „Izaberi zdravlje“ Hrvatskog radija obradila niz tema važnih za liječništvo i funkcionalnost zdravstvenog sustava.