Štrajk u školama

Raskol među sindikatima: Preporod odluku o Vladinoj ponudi prepušta svojim članovima

Portal Novilist.hr

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Željko Stipić i Vilimo Ribić na velikom prosvjedu u Zagrebu, dok su još svi bili jedinstveni / Foto Darko Jelinek

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Željko Stipić i Vilimo Ribić na velikom prosvjedu u Zagrebu, dok su još svi bili jedinstveni / Foto Darko Jelinek

Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata Preporod, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao je Željko Stipić



Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje.


Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao je Stipić.


Izjašnjavanje će biti provedeno sutra ili prekosutra.




Referendum neće provesti Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojemu je na čelu Vilim Ribić.


Ribić protiv izjašnjavanja


Vilim Ribić ranije danas najavio je da neće biti novog izjašnjavanja članstva o novoj Vladinoj ponudi. Evo kako to ovaj sindikalist objašnjava:


“Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.


Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk”, rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.


Dodaje da to nije bio uvjet Vlade, već to naziva ‘logikom situacije’.


“Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao”, pojašnjava.


Jadni oni koje može ugroziti izjašnjavanje


No, rekosmo, u barem jednom velikom sindikatu, sindikatu Preporod, s tim se ne slažu.


“Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.


Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata.


Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u Sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo”, kazao je za Dubrovački vjesnik Antun Vidak iz sindikata Preporod.