Bez operacije

Radiokirurgija od prošlog tjedna i u Hrvatskoj: Postiže dobre rezultate kod raka pluća i metastaza na jetri

Ljerka Bratonja Martinović

Najsuvremenija tehnologija u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb

Najsuvremenija tehnologija u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb

Radiokirurgijom se mogu tretirati karcinomi koji se otkriju u prvoj i drugoj fazi, kao i metastaze, a mogući su i neki zahvati koje klasičnim kirurškim metodama nije moguće napraviti ili su prerizični



ZAGREB – Radiokirurške operacije kojima se tumori i metastaze uklanjaju najsuvremenijom tehnologijom, bez klasičnih operativnih rezova i bez oštećenja okolnog tkiva, od prošlog se tjedna rade i u Hrvatskoj. Privatna klinika Radiochirurgia Zagreb dobila je odobrenje Ministarstva zdravstva za postupke dijagnostike i liječenja karcinoma pomoću radioterapije i radiokirurgije, no njima zasad nema pristupa uz uputnicu HZZO-a.


Radiokirurgija ima brojne prednosti u odnosu na druge postupke liječenja onkoloških bolesti. Operacija se provodi snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka, a tretman se obavlja u dnevnoj bolnici te pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Ova tehnologija omogućuje precizno uklanjanje višestrukih metastaza i karcinoma na teško dostupnim mjestima. Uređaj Varian EDGE jedan je od devet takvih u Europi i zasad jedini u regiji, a riječ je o linearnom akceleratoru najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju kojom se tretira kirurški nedostupne dijelove tijela. U novootvorenoj zagrebačkoj klinici kažu da se izvrsni rezultati postižu kod metastaza na jetri, raka pluća i raka prostate.


Vrijedna investicija


– Radiokirurgijom se mogu tretirati karcinomi koji se otkriju u prvoj i drugoj fazi, kao i metastaze, a mogući su i neki zahvati koje klasičnim kirurškim metodama nije moguće napraviti ili su prerizični. Ova metoda omogućuje submilimetarsku točnost zahvata bez oštećenja okolnog tkiva – objašnjava ravnatelj poliklinike, Dragan Schwarz, javnosti poznat iz vremena Sanaderove Vlade, kad je kao državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja vodio informatizaciju školstva. Njihov uređaj, ističe Schwarz, omogućuje i naprednu radioterapiju, puno precizniju nego na klasičnim uređajima za zračenje kojima se hrvatski pacijenti liječe.




Na investiciju vrijednu 10 milijuna eura motivirala ih je, kaže Schwarz, poražavajuća statistika broja oboljelih i visoka stopa smrtnosti od karcinoma na ovim prostorima. Klinika Radiochirurgia ponudit će svoje usluge Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, privatnim zdravstvenim osiguranjima, te pacijentima i osiguravateljima iz susjednih država.



Radiokirurški postupci koje će raditi u prostorima klinike u Sv. Nedelji bit će bitno povoljnije cijene nego u europskim državama koje imaju istovjetni uređaj. Najjeftiniji radiokirurški zahvat u drugim državama kreće se oko 50.000 kuna, a prosječna je cijena takvog liječenja oko 10.000 do 12.000 eura. U SAD-u su radiokirurški postupci još mnogo skuplji, a dostižu cijenu od čak 120.000 dolara.



– Vjerujem da ćemo postići sporazum s državnim osiguravateljem. Želja nam je da naše usluge budu dostupne i preko uputnice. Smatramo se sastavnim dijelom hrvatskog zdravstvenog sustava i maksimalno smo otvoreni za suradnju s našim bolnicama i liječnicima – ističe Schwarz. »Pravovremeno otkrivanje i uspješno liječenje karcinoma svima je u interesu, jer pored nemjerljive vrijednosti očuvanja ljudskog života tako se postižu značajne uštede za cjelokupan zdravstveni sustav«, podsjeća. Očekuju pacijente iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Mađarske, a u preliminarnim su dogovorima o organiziranom dolasku pacijenata iz Italije, pa čak i Švedske.


Rano otkrivanje


Hrvatski pacijenti, kao i oni iz inozemstva, moći će ovdje računati s nižom cijenom. Prosječnom hrvatskom osiguraniku unatoč tome većina će postupaka ostati nedostupna, a pristup najmodernijem liječenju bit će moguć jedino ako HZZO ugovori financiranje usluga za svoje osiguranike. Cijene dijagnostičkih postupaka u Radiochirurgiji Zagreb, gdje će se raditi i pretrage poput virtualne kolonoskopije i ranog otkrivanja karcinoma pluća, jetre i drugih organa uz ultranisku dozu zračenja, kreću se od 1.200 kuna pa naviše. Cijene u klinici opravdavaju najsuvremenijim CT i MR uređajima koji sadrže softverska rješenja posebno prilagođena onkološkim bolestima. Cijene radiokirurških postupaka ovisit će o vrsti i zahtjevnosti zahvata, ali u svakom slučaju neće biti niže od troška liječenja tzv.Gamma knifeom, radiokirurškim postupkom kojim se u KBC-u Zagreb liječe pacijenti s tumorima glave. Prema cjeniku HZZO-a, cijena Gamma knife liječenja, koja uključuje troškove svih dijagnostičko-terapijskih postupaka, danas iznosi 116.300 kuna. Pacijenti koji trebaju radiokirurgiju, ali ne onu dostupnu u Hrvatskoj, povremeno o trošku HZZO-a odlaze na liječenje u inozemnim klinikama. U 2015. godini takvu su mogućnost o trošku zdravstvene blagajne dobila samo dva pacijenta iz Hrvatske.