Uoči sastanka s premijerom

Radin iznenađen postupcima predsjednice: Kolinda Grabar Kitarović ima problem

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Grabar Kitarović je nedavno rekla da koliko joj je poznato skupljeno je dovoljno potpisa za referendum, kako je za političare važno da uključe volju naroda, ali i da je očito da su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene.



ZAGREB – Predstavnik talijanske manjine Furio Radin i predstavnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavili su u utorak, uoči sastanka predstavnika manjina s premijerom Andrejem Plenkovićem, kako će razgovarati o provedbi operativnih programa nacionalnih manjina, a Radin je priznao i da ga je iznenadio odnos predsjednice republike prema referendumskoj inicijativi Narod odlučuje.


Komentirajući novinarima tu referendumsku inicijativu koja uključuje smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru te njihovo isključivanje iz odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu, Radin je naglasio kako je sam premijer Plenković rekao da bi, u slučaju, ne daj Bože uspjeha referenduma proizvod bili invalidni zastupnici nacionalnih manjina.


“S tim se naravno slažem”, ustvrdio je Radin.




Radin je komentirao i odnos predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović prema referendumu, za čije su održavanje svoje potpise stavila i četiri njezina savjetnika.


Grabar Kitarović je nedavno rekla da koliko joj je poznato skupljeno je dovoljno potpisa za referendum, kako je za političare važno da uključe volju naroda, ali i da je očito da su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene.


“To što su njezini savjetnici potpisali, to je problem predsjednice republike. Kada je gospodin Tatalović iznio jednu sličnu ideju, a bio je savjetnik kod predsjednika Josipovića, reagirali smo žestoko, gospodin Josipović se distancirao od njega. Ja ne ulazim u odnose između predsjednice i njezinih savjetnika”, rekao je.


Priznao je i kako je iznenađen njezinim odnosom prema referendumu, te činjenicom da je primila Željku Markić.


O tome hoće li na sastanku biti razgovora o Agrokoru i referendumu Vladimir Bilek je uzvratio: “Agrokor i sam referendum može biti da ima veze uz operativni program zato što je kontra nekih stvari koje se nalaze direktno u programu vlade, ne samo ove već i one koja je bila s Mostom. Malo je licemjerno to podržavati, a onda okrenuti ploču”, rekao je Bilek.


Na pitanje očekuju li jamstva od premijera po pitanju prava nacionalnih manjina, Bilek je uzvratio kako nije siguran da premijer može davati neke garancije o tome hoće li ili ne doći do referenduma.


“Treba pričekati. Roka za predaju na žalost nema i tu se može još svašta dogoditi. Zakon o referendumu, pa i Ustav, malo je nedefiniran, imamo kontradiktorne izjave nekih ustavnih stručnjaka i vjerujem da će o tome mišljenje dati Ustavni sud”, rekao je Bilek.


Komentirao je i poruke nekih članova u vrhu HDZ-a da se ne može ignorirati volja gotovo 400 tisuća ljudi.


“Pripadnika nacionalnih manjina ima gotovo 400 tisuća u RH. Moramo reći da je 390 tisuća potpisa skupljeno, vidjet ćemo koliko će ih biti nakon provjere. To je 10 posto, a što misli ostalih 3,5 milijuna građana o tom pitanju”, pitao se Bilek.


Upitan o tome je li iznenađen podrškom predsjednice referendumu, Bilek je kazao kako ona nije rekla da podržava referendum nego građane i njihovu volju.


“Referenduma o ljudskim pravima ne treba biti jer je to pitanje definirano Ustavom, a zastupnici manjina bore se i za prava Hrvata izvan RH pa takva pitanja mogu imati štetne utjecaje izvan RH”, poručio je Bilek.