Dramatično pismo

Radeljić optužio predsjednicu da ga je smjenjivala uz pomoć prijetnji SOA-e. Što sad?

Dražen Ciglenečki

Photo Pixsell

Photo Pixsell

Radeljić je u svega nekoliko sati izbrisan iz Ureda predsjednice. Govori to dovoljno koliko je Kolinda Grabar-Kitarović bila ljutita što Radeljić nije htio podnijeti ostavku



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer ujutro je objavila da s 21. prosinca razrješuje Matu Radeljića s dužnosti svog savjetnika za unutarnju politiku, ali ta odluka koju je donijela procjenjujući da će joj krajem iduće godine poboljšati izborne šanse, mogla bi je u konačnici koštati drugog predsjedničkog mandata.


Štoviše, predsjednica Republike našla se u situaciji u kojoj bi, da u Saboru postoji dvotrećinska većina zastupnika potrebna za impeachment, uskoro vjerojatno bila pokrenuta procedura njezinog opoziva s dužnosti.


Naime, Radeljić je u pismu javnosti u večernjim satima otkrio zastrašujuću pozadinu svoje smjene, u kojoj su važnu ulogu imali visoki dužnosnici SOA-e, uključujući i ravnatelja Daniela Markića, koje je predsjednica zadužila da ga nagovore na ostavku?!


I autom, ako treba




– Franić me nazvao oko 13 sati, sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od predsjednice Republike.


Priopćio mi je da predsjednica ide u rekonstrukciju Ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti.


U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da, citiram, »služba u svakom pogledu štiti predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene«, napisao je, među ostalim, Radeljić


I što sad? Ustav propisuje postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika Republike. Može ga pokrenuti Sabor dvotrećinskom većinom, a o tome je li predsjednik prilikom obnašanja dužnosti povrijedio Ustav odlučuje Ustavni sud dvotrećinskom većinom sudaca. Posve je jasno da je Kolinda Grabar-Kitarović, ako Radeljić ne laže, debelo prekoračila predsjedničke ovlasti zapisane u Ustavu, jer SOA se nikako ne smije, na njezin zahtjev, upletati u političke odnose i u rekonstrukciju Ureda predsjednice.


Koliko zna Plenković?


Ovdje se, naravno, postavlja i pitanje koliko o ovome zna premijer Andrej Plenković, budući da je Radeljić, kako mu je kako tvrdi rekla predsjednica, bio smetnja u odnosima Kolinde Grabar-Kitarović s Plenkovićem.


– Odnosi su jako dobri – bila je jučer prva premijerova reakcija nakon što je predsjednica razriješila Radeljića.


Mislio je na svoje odnose s Kolindom Grabar-Kitarović. Poznato je da se Radeljić kao savjetnik zalagao za distanciranje predsjednice prema Vladi, pa su ga u vodstvu HDZ-a smatrali glavnim uzročnikom povremenih sukoba između Pantovčaka i Banskih dvora.


Inače, Radeljić je jučer u svega nekoliko sati izbrisan iz Ureda predsjednice. Predsjednica ga je razriješila s jučerašnjim danom, ali nije se čak čekalo da prođe petak i već u popodnevnim satima na internetskoj stranici Ureda predsjednice više nije bilo Radeljićeve fotografije, jednostavno je uklonjena.


Bez milosti


U nekim ranijim slučajevima na Pantovčaku nisu bili niti približno ažurni u uređivanju vlastite stranice. Prije dvije godine je, primjerice, Kabinet za mlade na webu predsjednica.hr egzistirao još tri mjeseca nakon što je donesena odluka o ukidanju tog tijela.


Govori to dovoljno koliko je Kolinda Grabar-Kitarović bila ljutita što Radeljić nije htio podnijeti ostavku.


Dok je Dario Mihelin, koji odlazi na mjesto hrvatskog veleposlanika u Kini, jučer razriješen s 15. siječnja, Radeljić je svoje ladice morao isprazniti već istog dana, iako Mirjana Hrga, koju je predsjednica imenovala za savjetnicu za strateške politike na dužnost stupa tek 16. siječnja.


Na taj se, eto, način Grabar-Kitarović osvetila čovjeku koji je uz nju bio još iz vremena kampanje za predsjedničke izbore.


Neće, naravno, Radeljić ostati na ulici, jer će kao bivši državni dužnosnik još pola godine moći primati punu plaću, a zatim šest mjeseci polovicu tog iznosa, ali predsjednica ga je eliminirala zaista bez milosti. Ali, Radeljić joj je uzvratio zaista žestoko.