Zbog radova

RADOVI NA TUĐMANU Noćni letovi za Zagreb se na dva mjeseca preusmjeravaju prema Zračnoj luci Rijeka

Marinko Glavan

Ministarstvo prepoznalo potencijale riječkog aerodroma  / arhiva NL

Ministarstvo prepoznalo potencijale riječkog aerodroma / arhiva NL

Iz ministarstva ističu kako će se naredbom ministra omogućiti nesmetan zrakoplovni promet za vrijeme radova na Zračnoj luci »Franjo Tuđman«, a koji će trajati sljedeća dva mjeseca



Zračna luka Rijeka u iduća će dva mjeseca preuzimati eventualne noćne letove za Zračnu luku »Franjo Tuđman« u Zagrebu, prema naredbi o vremenu otvorenosti aerodroma, koju je izdao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


Prema njegovoj naredbi, za vrijeme trajanja radova u Zračnoj luci »Franjo Tuđman«, od 0 do 24 sata, u sve dane, bit će otvorena i Zračna luka Rijeka. Kako će se radovi u Zagrebu izvoditi tijekom noći, od 23 sata do šest sati ujutro, svaki avion koji bude trebao sletjeti u Zagreb poslije 23 sata bit će preusmjeren u Rijeku. Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić pozdravio je odluku ministra, ističući kako je riječki aerodrom i prije bio spreman preuzeti svaki avion koji iz bilo kog razloga nije mogao sletjeti u Zagreb ili na druge hrvatske aerodrome.


– Bili smo spremni prihvatiti i avion koji je, ne tako davno, trebao sletjeti u Dubrovnik, ali je na koncu, nakon što su ga odbili i Split i Zagreb, bio preusmjeren u Rim, što je potpuno apsurdno. Zračna luka Rijeka ima najveći broj noćnih medicinskih letova u Hrvatskoj, odnosno izvanrednih otvaranja, imamo veliko iskustvo s noćnim letovima, te smo i ranije ministarstvu nudili svoje usluge kao pomoćna zračna luka za Zagreb, ali do sad nije bilo sluha za nas. Pozdravljamo odluku ministra Butkovića koji je prepoznao naše mogućnosti, kazao je Palalić. Što se tiče učinka na broj putnika u ovoj godini, preusmjeravanje noćnih letova iz Zagreba, objašnjava, može značiti ništa ili puno.




– Nemoguće je prognozirati. To će najviše ovisiti o kašnjenju večernjih slijetanja u Zagrebtako da bi bilo vrlo nezahvalno prognozirati koliko putnika će nam ova odluka donijeti, ali za nas je odluka vrlo važna u smislu da je ministarstvo prepoznalo naš potencijal, kao zračne luke koja je ne samo najbliža Zagrebu, već i iznimno dobro prometno povezana s glavnim gradom – rekao je Palalić.


Iz ministarstva ističu kako će se naredbom ministra omogućiti nesmetan zrakoplovni promet za vrijeme radova na Zračnoj luci »Franjo Tuđman«, a koji će trajati sljedeća dva mjeseca. – Naredbom ministra određuje se vrijeme otvorenosti aerodroma, a prema Naredbi od 31. listopada 2017. godine, Zračna luka »Franjo Tuđman« bila je jedina zračna luka u Hrvatskoj otvorena 24 sata dnevno. Naredba ministra o vremenu otvorenosti aerodroma donosi se temeljem Zakona o zračnom prometu, dva puta godišnje, i to za razdoblje od ožujka do listopada i od listopada do ožujka, odnosno za ljetni i zimski red letenja, a odnosi se na svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, stoji u priopćenju ministarstva.