Nove navike

Provjerili smo kako do hrane u uvjetima samoizolacije i kako naručiti pakete iz trgovina

Alenka Juričić Bukarica

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

U Konzumu su ovaj tjedan poručili kako pozivaju građane da budu odgovorni i prilikom naručivanja ne prelaze iznos od tisuću kuna te tako pokažu solidarnost, a time se i skraćuje rok pripreme paketa i isporuke



RIJEKA – U vrijeme kada je preporučljivo maksimalno razrijediti odlaske u kupovinu, on-line naručivanje je postalo želja mnogih, a pokazuje se svakog dana prilično teško ostvariva. Opća navala na on-line servise koji dostavljaju namirnice dovela je dostavljače u poprilične probleme kako riješiti sve narudžbe. Opće je pravilo, treba strpljenja. Od velikih trgovačkih centara dostavu ima, primjerice, »Konzum klik«. U Konzumu su ovaj tjedan poručili kako pozivaju građane da budu odgovorni i prilikom naručivanja ne prelaze iznos od tisuću kuna te tako pokažu solidarnost, a time se i skraćuje rok pripreme paketa i isporuke.


Do ulaznih vrata


Dostava se obavlja samo do ulaznih vrata, dostavljači ne ulaze u domove, nose zaštitne rukavice i nakon svake dostave dezinficiraju opremu i sebe. Novi termini za dostavu i Drive in se objavljuju u ponoć i u popodnevnim satima kada je to moguće.


U praksi to izgleda ovako. Proteklih dana u ponoć su otvarani termini od 1. travnja na dalje, međutim, vjerojatno zbog velike navale na stranici je bilo prilično teško »poklikati« što je potrebno i dovršiti narudžbu. Tko je, primerice, jučer imao sreće i brz prst, po danu je mogao uhvatiti svoj termin dostave.




Mnogi manji dostavljači također ovih dana ukazuju kako je potrebno malo strpljenja. »Bio i bio« lanac je tako objavio kako nove narudžbe za dostavu kući zaprimaju od 1. travnja. Dostavu koja uključuje i Rijeku imaju i primjerice »Fino.hr.«, »Finoteka«, »Greencajg«, »Tvornica Zdrave Hrane«, »Uberi ovo«.


Na Facebook stranici Uberi ovo pojasnili su kako će sve narudžbe koje su stigle putem maila ili web trgovine biti obrađene, a upiti odgovoreni, samo mole za strpljenje. Mnogi kupci s riječkog i liburnijskog područja naučeni su i na voće i povrće te ostale domaće proizvode Zelenog Kastva. Oni su pak objavili neke kontakte OPG-ova s kojima se može dogovoriti dostava meda, jaja i slično, a izgleda da će tako probati riješiti i dostave voća i povrća od nekih proizvođača.


Određen izbor namirnica ima i »E-kupi«, a zanimljiva je i suradnja Podravke i »Žutog klika«. Naime, »Žuti klik« također ima nešto hrane, i to kako navode, hrvatskih OPG-ova za dostavu, a preko njih se mogu naručiti i Podravkini paketi za velike i male te za velike od 500 i 800 kuna.


Dobrodošla pomoć


Što se dostave tiče, na izbor su i aplikacije Glovo i Wolt, s time da treba provjeriti područje na kojem dostavljaju.


A kako doznajemo, u dostavu namirnica i osnovnih potrepština mogli bi se uskoro uključiti i neki manji trgovci. Naime, kako doznajemo od Martina Jerbića, predsjednika Ceha trgovine pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, u dogovoru su s Udrugom trgovaca 051.


– Dogovaramo se kako se organizirati. Imamo primjera da su mali trgovci u Zagrebu već organizirali i dostavljaju narudžbe kupcima na vrata. Isto tako je kolega u Fužinama počeo s dostavom pa je samo pitanje sata kada ćemo i mi početi. Ideja je da starima i nemoćnima, kao i onima u samoizolaciji na ovaj način izađemo ususret i pognemo koliko možemo, rekao je Jerbić.


U svakom slučaju, svaka pomoć u ovoj situaciji je dobrodošla. A pri naručivanju kući u sadašnjoj situaciji svakako je potrebno i malo strpljenja i razumijevanja za one koji sve to u ovim izvanrednim okolnostima odrađuju što brže i efikasnije mogu.