U organizaciji Sveučilišne platforme

Prosvjed u Zagrebu uoči rektorskih izbora: Studenti poručili da žele rektora koji služi, a ne onog koji vlada

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek



ZAGREB Želimo rektora koji služi, a ne koji vlada! Nećemo sveučilište čija uprava i rektor rade za vlastite privilegije i privatne interese, umjesto za studente! Ovo sveučilište ne pripada rektoru i Senatu, pa čak ni Studentskom zboru, ono pripada svima nama, a tražimo da njime vlada izvrsnost, čast i etičnost, a ne samodostatnost, bahatost i klijentelizam! – poruka je koju su studenti Sveučilište platforme uputili senatorima sa večerašnjeg prosvjeda, uoči izbora novog zagrebačkog rektora.


Odlučujući dan za zagrebačko sveučilište nije motivirao studente da masovno izađu na Trg Republike Hrvatske i tako javno iskažu nezadovoljstvo aktualnom sveučilišnom vlašću, pa su glasno izgovorene poruke zvučale tiše nego su trebale. Dvjesto do tristo okupljenih studenata i profesora nije uspjelo napuniti trg pred Hrvatskim narodnim kazalištem, ali su poruke sveučilišnom senatu i zvižduci aktualnom rektoru Damiru Borasu ipak bile jasne i nedvosmislene. Sveučilište može i mora bolje, poručili su prosvjednici, jer je ono tu zbog studenata, a ne obrnuto.


– Ne želimo i nećemo dopustiti sveučilište čija uprava i rektor ne rade za studente, nego vlastite privilegije i privatne interese. Nećemo sveučilište koje podiže privatno motivirane optužnice protiv vlastitih studenata, nećemo sveučilište čiji je rad tajan, a medije smatra neprijateljima. Ne želimo sveučilište koje propagira klijentelizam i zapošljavanje podobnih, izigrava akademsku etiku, čija uprava ne mari za kvalitetu studentskog života – poručila je u ime studenata Dorotea Šušak, studentica dramskih umjetnosti.




– Ovo nije ideološki ili politički prosvjed. Ovo je prosvjed nezadovoljstva stanjem na sveučilištu, koje nije od jučer niti će prestati sutra – upozorio je Tomislav Janović, profesor Hrvatskih studija, i predbacio aktualnoj upravi da već godinama prakticira obrazac da umjesto dijaloga proizvodi neprijatelje i javno ih difamira.