Smrt dječaka

Procurili rezultati vještačenja: Mali Gabrijel umro zbog propusta troje liječnika i jedne sestre?

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot, Pixsell

Foto Screenshot, Pixsell



Medicinski fakultet u Zagrebu dovršio je vještačenje o okolnostima smrti dječaka Gabrijela Bebića (9) iz Metkovića. On je, podsjetimo, prije godinu dana u splitskoj bolnici umro od posljedica sepse. Index sad doznaje kako su, prema rezultatima vještačenja, propusti četiriju osoba doveli do Gabrijelove smrti. 


Prema nalazu vještačenja, koje objavljuje Index, propuste su napravili Gabrijelova pedijatrica iz Doma zdravlja Metković, medicinska sestra u Domu zdravlja te dvije liječnice s Hitne u Metkoviću, uključujući i šeficu Hitne.


Vještačenje je također pokazalo da je postupak pedijatrice dr. Ksenije Kaleb bio potpuno ispravan. Upravo je dr. Kaleb Gabrijela hitno uputila u splitsku bolnicu, a jedino je nju teretio inspekcijski nadzor Hrvatske liječničke komore, proveden u prosincu 2018. godine, iako je bila, zapravo, jedina koja je odmah pomogla dječaku.




Odvjetnik dr. Kaleb Antonijo Volarević za Index je rekao da ti nalazi, ako su točni, potvrđuju ono što su oni u njenoj obrani tvrdili, a to je da on nije učinila nikakav propust.


“Takav bi nalaz u cijelosti bio u skladu s onime što smo tvrdili od prvog dana braneći doktoricu Kaleb od etikete koju joj je ishitreno prišila Hrvatska liječnička komora”, rekao je Volarević za Index.


Dodaje da su ovakvim vijestima ohrabreni na još odlučniju borbu za pravdu i istinu: “Tragediju koja se dogodila ništa ne može sanirati, ali čovjek ipak osjeti olakšanje kada zna da za smrt dječaka neće odgovarati osoba koja je nevina i koja je učinila sve da ga spasi”.


Gabrijel Bebić prvi je put u Dom zdravlja Metković došao zbog kašlja, 1. prosinca 2018 godine. Nekoliko dana kasnije stanje mu se naglo pogoršalo, pa ga je otac odveo na Hitnu u Domu zdravlja Metković. Pregledali su ga i poslali kući. No, Gabrijel se osjećao sve lošije, pa je otac bio primoran ponovo doć na Hitnu. Ondje ih, pak, ponovo šalju kući, tek uz preporuku da u ponedjeljak ujutro odu pedijatrici.


Njegova pedijatrica tada nije bila u smjeni, pa Gabrijela i njegove roditelje šalju drugom, dežurnom pedijatru, ali taj ga navodno nije mogao primiti “zbog prevelike gužve”. Kad je otac napokon uspio doći do treće pedijatrice koja radi u Domu zdravlja Metković, a bila je to upravo dr. Ksenija Kaleb, dječak je već bio u teškom stanju. Premda je helikopterom prebačen u KBC Split, bilo je prekasno da ga spase. Gabrijel Bebić preminuo je od posljedica sepse 11. prosinca 2018. godine.