Što mislite o ovom?

Priziv savjesti širi se i na – apoteke: Djevojci u Zagrebu ljekarnica odbila izdati propisane “anti baby” pilule

P. N.

Ilustracija arhiva Novi list

Ilustracija arhiva Novi list

Koristim ih zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’, prepričava djevojka



Priziv savjesti u Hrvatskoj se, čini se, širi i na ljekarnike.


O novom slučaju izvijestio je portal Faktograf, donoseći priču djevojke kojoj je djelatnica ljekarne odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule.


– Koristim ih zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići, prenosi Faktograf riječi djevojke, koja je prepričala neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu.




Sandra Čelina, vlasnica ljekarne, potvrdila je Faktografu da je do spornog događaja stvarno došlo.


– Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati – rekla je Sandra Čelina i napomenula da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori.


Iz Komore Faktografu kažu da su ovog mjeseca na njihovu adresu pristigle dvije žalbe. Ujedno jedine ove godine.


– U periodu od 1.1.2018. do 12.11.2018. zaprimljena je jedna žalba koja se odnosi na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama i koja je trenutno u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju. Pored navedene žalbe, zaprimljen je i jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno da li se radi o uskraćivanju izdavanja lijeka zbog priziva savjesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja lijeka sukladno važećem Zakonu o ljekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (stručna procjena da bi lijek mogao ugroziti zdravlje pacijenta, neispravna medicinska dokumentacija, slučaj prijetnje ili nasilnog ponašanja pacijenta)“, odgovoreno je iz Komore. 


Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za Faktograf napominje da je pravo na priziv savjesti individualno. U slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su „dužne organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava ju u pružanju pojedinih usluga“. Budući da u prošlotjednom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeksa ljekarničke etike i deontologije.


Originalni tekst pročitajte OVDJE.