Objavio Franak

Presuda: Kamata nije bila poštena. Banka čovjeku mora vratiti 300.000 kuna

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Općinski sud u Splitu je zaključio kako je i kamata cijena te da je ona bitni sastojak ugovora. U konkretnom ugovoru je ta cijena neodrediva, a to je protivno načelu savjesnosti i poštenja



SPLIT Općinski sud u Splitu presudio je 26. listopada da je ugovor s valutnom klauzulom ništetan te da prestaje vrijediti za obje strane, objavila je Udruga Franak. Povijesnu presudu donijela je sutkinja Sonja Meštrović.


Banka će tako tužitelju morati isplatiti kompletan iznos od 262 tisuće kuna koji je dužnik uplatio do dana podnošenja tužbe, a k tome će morati platiti i zatezne kamate te 44 tisuće kuna sudskih troškova, na temelju ništetnog ugovora o kreditu u iznosu od 62 tisuće švicarskih franaka (otprilike 290 tisuća kunske protuvrijednosti u vrijeme isplate kredita).


Općinski sud u Splitu je zaključio kako je i kamata cijena te da je ona bitni sastojak ugovora. U konkretnom ugovoru je ta cijena neodrediva, a to je protivno načelu savjesnosti i poštenja.




Presudom je utvrđeno i kako nepostojanje propisa kojim bi se nedvojbeno utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena nije banci opravdanje da kamatnu stopu mijenja po vlastitom nahođenju. Banka je imala obvezu ugovoriti elemente važne za promjenu kamatne stope i način primjene tih elemenata.


Sutkinja je ocijenila da je zbog ništetnosti promjenjive kamatne stope, odnosno cijene kredita, ništetan i sam ugovor pa se sud nije posebno osvrtao na presudu Visokog trgovačkog suda od 14. lipnja 2018. godine kojom je pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, a sve to u skladu je s prijašnjim odlukama Vrhovnoga suda RH Rev 907/02 i Rev 11/96-2.