Nema smanjenja PDV-a

Premijer ima novu opciju za poreznu reformu: Ipak ništa od povećanja trošarina na duhan i alkohol?

Jagoda Marić

Probleme u zdravstvenom sustavu koalicijska vlast bi, kako se može čuti, mogla riješiti tako što će zdravstveni doprinos s 15 posto podići na 16,5 posto, ali će zauzvrat ukinuti ili značajno smanjiti doprinose za zapošljavanje i zaštitu na radu, pa će poslodavci i radnici biti gotovo na istom po tom pitanju



ZAGREB Malo uvjeravanja koalicijskih partnera, malo uvjeravanja iz vlastitih redova, a i dosta zalaganja analitičari, i premijer Andrej Panković mogao bi na kraju sa svojim partnerima dogovoriti poreznu reformu bez smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto. Od trenutka kad je najavio da će u drugom valu reforme Vlada ići na obećano smanjenje općeg PDV-a, veći dio stručnjaka upozorava da to u sadašnjem trenutku nije najsretnije rješenje jer bi se više od dvije milijarde kuna, koje bi država tako izgubila, slile u džepove trgovaca, a ne bi ostale u novčanicima građana. Iako službene potvrde toga da je Plenković još jednom spreman odustati od smanjenja PDV-a nema, jer porezna reforma još treba u ponedjeljak proći Predsjedništvo HDZ-a, pa nakon toga koalicijske partnere, čini se da je izglednija opcija da Vlada smanji PDV na neke poljoprivredne proizvode, poput svježeg mesa i ribe.


Promjena plana


Mjera je to koja, ako se bude striktno provodila, osim jeftinije hrane treba donijeti poticaj i domaćoj proizvodnji jer će se po svemu sudeći raditi samo o svježem mesu i ribi.


U HDZ-u prije sjednice Predsjedništva ne žele službeno komentirati porezne promjene, ali dio naših sugovornika iz te stranke, a među njima i kritičara premijera Plenkovića, ističe da bi promjena plana pokazala ne da on odustaje, nego da je spreman uvažiti argumente i napraviti ono što je bolje za Hrvatsku. Napominju i da se u predizborno vrijeme o smanjenju PDV-a govorilo kao o potezu koji će uslijediti nakon rasta BDP-a od pet posto, što se u Hrvatskoj tako skoro neće dogoditi. Probleme u zdravstvenom sustavu koalicijska vlast bi, kako se može čuti, mogla riješiti tako što će zdravstveni doprinos s 15 posto podići na 16,5 posto, ali će zauzvrat ukinuti ili značajno smanjiti doprinose za zapošljavanje i zaštitu na radu, pa će poslodavci i radnici biti gotovo na istom po tom pitanju. No, to bi značilo da zdravstveni fond dobiva dodatne dvije milijarde kuna i da od drastičnog povećanja trošarina na duhanske proizvode i alkohol neće biti ništa.

Porezni prihodi


No, iz kojih izvora će se plaćati i u kojem iznosu naknade nezaposlenima, ali i obveze u slučaju ozljede na radu, nitko ne govori, ali po svemu sudeći to će ubuduće postati obveze proračuna i plaćat će se iz prikupljenih poreznih prihoda. Takvo rješenje uvijek može rezultirati smanjenjem tih naknada. Neizvjesno je još kako će se riješiti pitanje najviše stope poreza na dohodak, one do 36 posto, odnosno koliko će se podići prag bruto plaće iznad kojeg se ta stopa naplaćuje. Iako je bez svih detalja teško zaključivati kako će porezne promjene utjecati na plaće, one bi za većinu građana, kad je njihov mjesečni dohodak u pitanju, trebale biti bez utjecaja. Povećanje plaće mogu očekivati samo oni s bruto plaćama iznad 17 i pol tisuća kuna jer je to prag iznad kojeg se počinje naplaćivati stopa od 36 posto.