Uoči obljetnice tragedije

Premijer Plenković zapalio svijeću u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Večeras u Zagrebu izražavamo poštovanje gradu heroju Vukovaru, prisjećajući se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske«, napisao je premijer na Twitteru hrvatske Vlade



ZAGREB Uoči 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je u subotu navečer svijeću u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, gdje mnogobrojni Zagrepčani odaju počast poginulim braniteljima i žrtvi toga grada heroja.


»Večeras u Zagrebu izražavamo poštovanje gradu heroju Vukovaru, prisjećajući se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske«, napisao je premijer na Twitteru hrvatske Vlade.


Tisuće svijeća gori duž 4 i pol kilometra Ulice Grada Vukovara, a Zagrepčani su se okupili i kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu.




U ulici koja nosi ime po gradu heroju u 18 i 30 sati stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program održava se pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.


I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.


Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata od ranog dopodneva obilazi velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji će u nedjelju u tom gradu stradalniku sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja


Središnjim komemorativnim programima u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu sutra će nazočiti državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.


U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju će u 18 sati i 11 minuta zazvonit će zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.