Udruga hrvatskih putničkih agencija

Predsjednik UHPA-e: “Putnicima će se izdavati vaučeri za uplaćene aranžmane”

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Rješenje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja



Širenje koronavirusa izazvalo je nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu – pa tako i u industriji putovanja. Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac.


Posljedice trenutne situacije osjećaju i putnici – individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali. Svi oni uredno su uplatili svoja putovanja koja se zbog više sile, u ovim izvanrednim okolnostima, neće realizirati te očekuju kompenzaciju. 


Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglašava da uplaćeni novac nije izgubljen: „Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će, u visini uplaćene svote, moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, a kao što to već rade naše kolege u mnogim europskim zemljama“. Putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke agencije već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku…




Obrtna sredstva pojedine turističke agencije, uglavnom malog ili srednjeg poduzetnika, ograničena su, i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge od njih.


„Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja“, naglašava Fain. 


U nadi da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, pridružujemo se apelima Stožera civilne zaštite da se pridržavamo uputa koje izdaje, poručuje Udruga hrvatskih putničkih agencija.