"Ne uklapa se u koncept"

Poznati komičar Drele ostao bez angažmana na Hrvatskom radiju. Što je to izgovorio u Križevcima?

Siniša Pavić

Foto D. Berković / PIXSELL

Foto D. Berković / PIXSELL

Sve je pitanje programske koncepcije. Nema to veze s incidentom iz Križevaca. Za sada ne, koliko znam – kazao nam je Dretar



ZAGREB »Kao i inače, Hrvatska radiotelevizija ne komentira radno-pravne odnose.« Odgovor je ovo pristigao s HRT-a na molbu da nam se objasni je li istina da na Drugom programu Hrvatskoga radija, u terminu utorkom i petkom od 6 do 10 sati, više nećemo slušati Davora Dretara Dreleta.


Neslužbeno se, naime, dalo doznati kako je Dretaru u ponedjeljak rečeno da se ne uklapa u novi koncept pa se stoga neće produžiti honorarni ugovor što je, praktički do jučer, vezivao HRT i znanog komičara te radijskog i televizijskog voditelja.


Ali, kako to često s prisavskim događanjima biva, barem su dvije neslužbene verzije istog. Jedna je spomenuta po kojoj se Dretar »ne uklapa u novi koncept«, koji god to koncept bio. Druga verzija razloge za prekid suradnje traži u onom što se nedavno dogodilo za obilježavanja 70 godina križevačke tvrtke Radnik. Kako su početkom siječnja izvijestili mediji, Dretar je vodio program obljetnice, pa za vođenja kazao i to kako, uz to što je zabavljač, ima privatnu tvrtku 25 godina zbog koje se svakodnevno bori s »tromim, sporim i potpuno nezainteresiranim državnim aparatom«. Dodao je i kako radom hrani dvoje djece, suprugu i majku te ustvrdio kako »nitko ne pita kako je malom čovjeku«. U publici je bio saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, no, kako se pisalo, dok je Dretar govorio Đakić je cijelo vrijeme gledao u mobitel. Dretar mu je s pozornice to i prigovorio te je izašao iz prostorije, ne vrativši se.




Mediji su, gladni pojašnjenja, mogli tek prenijeti Dretarov Facebook status, u kojem je kazao: »Mnogi se pitaju što sam izgovorio u Križevcima. Rekao sam ono što je svakome od poštenih, radišnih i iskrenih ljudi u Hrvatskoj već odavno jasno. A kad komičarima nije do smijeha…« Sve se, međutim, čini da između događanja u Križevcima i događanja na HRT-u i nema veze, za sada.


– Sve je pitanje programske koncepcije. Nema to veze s incidentom iz Križevaca. Za sada ne, koliko znam – kazao nam je jučer Dretar.


Što se, pak, tiče njegove sudbine na HRT-u, odnosno HR-u, veli nam da ga ovaj tjedan čeka još nekoliko sastanaka nakon kojih će se znati više o njegovoj daljnoj suradnji s HRT-om. Na HRT-u, naime, kako neslužbeno doznajemo, kreće novi val otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima, onima bez autorske emisije. Hoće li se u okvru »novog koncepta« i posvemašnje žudnje za uštedom naći prostora za suradnju s Dretarom, otkrit će spomenuti sastanci.


A spomen sastanaka u čas je, kako to na Prisavlju već biva, kuloare natjerao na prisjećanje kako je Dretar član stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, od veljače 2017. kada joj je pristupio zajedno s kolegom Vidom Balogom. Da je koalicijski potencijal u svakog člana stranke Milana Bandića u te dvije godine itekako nabubrio, znaju, naime, i ptice na grani.


– Ja sam član stranke na papiru i ne sudjelujem u radu stranke – veli nam na ovo Dretar. Pritom, u svom stilu, domeće; član sam stranke koliko i član National Geographica.