Tko to tamo glasa

Pošto demokracija: GONG podnio kaznenu prijavu zbog prevare na izborima

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

GONG očekuje da DORH poduzme sve radnje kako bi se rasvijetlili navedeni slučajevi u svrhu zaštite integriteta izbornog procesa te slanja poruke svim sudionicima izbornog procesa da će kršenje Kaznenog zakona biti sankcionirano. Kaznena djela ne smiju postati normalan dio izbornog procesa, navodi se u priopćenju GONG-a.



GONG je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kaznenih radnji koje su utjecale na rezultat proteklih lokalnih izbora u Vrlici, tako da je mandat u Gradskom vijeću Vrlike dodijeljen vijećniku koji na njega nije imao pravo. Na temelju dojava građana koje je GONG provjerio, očekuje se istraga DORH-a, stoji u priopćenju koje je GONG poslao javnosti.


U postupku kandidiranja, navode iz GONG-a, “netko je nezakonito, umjesto samog kandidata, dopisao njegovu pripadnost nacionalnoj manjini, suprotno njegovoj volji i opredjeljenju iskazanoj u registru birača – jedinom relevantnom registru o nacionalnoj pripadnosti u izbornom procesu, a s ciljem osvajanja još jednog mandata koji pripada nacionalnoj manjini”.


– K tome, GONG je zatražio postupanje DORH-a zbog dva birača koji su navedeni da su glasali kod kuće ili uz pomoć drugih, a što ti birači sami demantiraju; zbog kršenja prava na tajnost glasanja fotografiranja netom ispunjenog glasačkog listića od strane člana biračkog odbora te zbog nestanka tri primjedbe promatrača koje su uredno urudžbirane nadležnom izbornom povjerenstvu.




Zaključno, GONG očekuje da DORH poduzme sve radnje kako bi se rasvijetlili navedeni slučajevi u svrhu zaštite integriteta izbornog procesa te slanja poruke svim sudionicima izbornog procesa da će kršenje Kaznenog zakona biti sankcionirano. Kaznena djela ne smiju postati normalan dio izbornog procesa, navodi se u priopćenju GONG-a.


Ovakvi slučajevi, napominju u GONG-u, “ponovno alarmiraju i ukazuju na urušavanje izbornog procesa što se može spriječiti proaktivnom ulogom Državnog izbornog povjerenstva i ostalih tijela za provedbu izbora, boljom edukacijom biračkih odbora, unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva te sankcioniranjem ovakvih djela”.