Nagla promjena

Početak proljeća donosi povratak – zime: ‘Spremite kapute i kape, snijega će biti i na sjevernom Jadranu’

P. N.

Foto Boris Scitar Vecernji list PIXSELL

Foto Boris Scitar Vecernji list PIXSELL



Zoran Vakula za prve dane proljeća najavljuje povratak – zime.


– Valja nam se prilagođavati koječemu, te među ostalim, nakon kratkih rukava do subote – od nedjelje pripremiti kapute, kape, pa i šalove i rukavice, osobito u kopnenoj Hrvatskoj, gdje će biti ne samo osjetno niža temperatura nego u ovome tjednu, nego još kao u Preradovićevom “Putniku”: “Sjever brije s sniježnog brda…”. Uz “buretinu” će toplija odjeća i obuća dobro doći i mnogima na Jadranu, posebice na sjevernom dijelu. Promjenu vremena donijet će nam frontalni poremećaj s osjetno hladnijim zrakom sa sjevera Europe, koji će zamijeniti postojeću južinu – u petak još izraženiju nego u četvrtak – te se u Hrvatskoj i okolici zadržati veći dio sljedećega tjedna. Stoga ćemo mnogima ugodan proljetni ugođaj diljem Hrvatske imati još samo u petak, koji se može iskoristiti za boravak na otvorenome, ali bez socijalnog kontakta na udaljenosti manjoj od metra. Od nedjelje će uvjeti za boravak na otvorenome biti znatno nepovoljniji nego u ovome tjednu, a zbog više zadržavanja u zatvorenim prostorima sa suhim zrakom moguće su nove nevolje, kaže Vakula. 


I u subotu će, nastavlja, još diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo, ali na zapadu unutrašnjosti manje nego u petak, te uz sve više oblaka i mjestimičnu kišu već prijepodne, te posebice prema večeri, kada je moguća i na istoku. U nedjelju će promjena vremena biti još izraženija jer će prevladavati oblačno, uz kišu, ponegdje i snijeg, i to ne samo u gorju. Osim zamjetnog pada temperature osjećaj hladnoće pojačavat će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će puhati i početkom novog tjedna, kada će biti još hladnije, uz jutarnje “minuse”, u gorju ponegdje i cjelodnevne, te uz moguću povremenu kišu, vjerojatnije čak snijeg, osobito u ponedjeljak.




I na Jadranu u još posvuda razmjerno toplu subotu slijedi naoblačenje, uz slabo do umjereno jugo, na sjevernom dijelu ponegdje i kišu, a kasno navečer jačat će bura. Od nedjelju do utorka posvuda vjetrovitije, uz često jaku buru, osobito na sjevernom Jadranu i olujnu, ponegdje vjerojatno i s orkanskim udarima. Bit će hladnije, posebice od ponedjeljka, a uz promjenljivu naoblaku moguća je povremena mjestimična kiša, na sjevernom dijelu Jadrana i snijeg, piše HRT.