Odmetnuti Ressler nastavlja

Plenkovićev štićenik ne uzmiče: ‘Stojim iza onog što sam već rekao. Stranka nije jedan čovjek’

Tihana Tomičić

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Još je važniji kao posinak Vladimira Šeksa, i u tom kontekstu njegove se izjave smatraju svojevrsnim »lakmus-papirom« odnosa u HDZ-u, zato su javnosti toliko i zanimljive. No, zbog ovog sukoba Ressler sada teško može računati na dodatne funkcije u EU-u i automatski ulazak u Predsjedništvo HDZ-a



Ništa ne bih mijenjao u svojoj izjavi. Premda, interpretacije sigurno idu mnogo dalje od onoga što sam ja rekao, rekao nam je jučer HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler, koji se izgleda ne odriče svoje izjave otprije nekoliko dana o tome da nitko, pa ni Plenković, nema apriori bianco podršku za mjesto predsjednika stranke na novim unutarstranačkim izborima..


Ressler je dosad bio politički štićenik Andreja Plenkovića, no čini se da ga je sada ovaj definitivno – prekrižio. Sudeći po susretima njega i Plenkovića u Strasbourgu u Europarlamentu ova dva dana, jasno je da je to političko mentorstvo sada završilo i da Ressler, čak i da je promijenio svoju izjavu, više ne bi imao podršku Plenkovića. Kao ni ovaj njegovu. Na novinarska pitanja u ponedjeljak navečer Plenković je rekao: »Vidjeli smo se samo. Dobro mi izgleda. Samo smo se pozdravili, večeras ćemo razgovarati.«


Općenito, Plenkovića sigurno ljuti što, unatoč očiglednim uspjesima Hrvatske na europskom planu kao i solidnim gospodarskim rezultatima rada Vlade, stalno osjeća da ga u stranci žele rušiti, a posebno ga je naljutilo ovo Resslerovo okretanje leđa. Doslovno, Plenković mu je omogućio da mirno uđe u Europarlament na lijepu plaću, a mladi kolega preko noći ga se odrekao. Nije ih se moglo vidjeti da se druže u Strasbourgu ova dva dana.




S druge strane, HDZ-ovci sve pokušavaju minorizirati, pa tako Sunčana Glavak kaže: »Ma nije to ništa. Pa sve je u redu. Sigurna sam da Ressler podupire premijera«.


Na naš upit da nam pokuša pojasniti što je mislio svojom izjavom da nitko nema pravo nadati se još jednom mandatu na čelu stranke apriori, Karlo Ressler samo je ponovio istu tezu da nije samo bitno tko je predsjednik stranke, već i tko su potpredsjednici i svi drugi koji čine vodstvo HDZ-a, da je HDZ dovoljno široka stranka da u njoj ima mjesta za različite poglede. Na upit da li on Plenkovića možda smatra previše liberalnim HDZ-ovcem, s obzirom da je sam vrlo konzervativnih pogleda, Ressler je rekao: »To je pretjerano reći, to odbacujem, nije stvar u tome«, te je ponovio da »nije u jednoj osobi sve«, odnosno da stranka mora biti tim različitih igrača.


Naravno, Ressler je politička figura koja svoju težinu nema bez Plenkovića, koji mu je dao i prvo mjesto na listi za EP, i zbog toga možda čak i izgubio euroizbore. A još je važniji kao posinak Vladimira Šeksa, i u tom kontekstu njegove se izjave smatraju svojevrsnim »lakmus-papirom« odnosa u HDZ-u, zato su javnosti toliko i zanimljive. No, zbog ovog sukoba Ressler sada teško može računati na dodatne funkcije u EU-u i automatski ulazak u Predsjedništvo HDZ-a.