Građanima zaželio sreću i uspjeh

Plenković u novogodišnjoj čestitki: U 2018. čeka nas provedba strukturnih reformi

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Godina koja je na izmaku obilovala je političkim, gospodarskim i društvenim izazovima. Suočili smo se i s problemima koji su posljedica ekonomske tranzicije, no odgovornim potezima pronašli smo načine za njihovo rješavanje. Politikom jačanja povjerenja u državne institucije i protivljenjem daljnjoj polarizaciji u društvu, potvrdili smo značaj političke stabilnosti kao preduvjeta za gospodarski rast, smanjivanje nejednakosti i kvalitetniji život naših ljudi«, istaknuo je Plenković



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u novogodišnjoj čestitki svim građanima poželio sretnu i uspješnu 2018., podsjetio je na izazove i probleme koji su riješeni u ovoj godini te u novoj najavio provedbu strukturnih reformi kako bi se, rekao je, u društvo mogao udahnuti optimizam.


»Godina koja je na izmaku obilovala je političkim, gospodarskim i društvenim izazovima. Suočili smo se i s problemima koji su posljedica ekonomske tranzicije, no odgovornim potezima pronašli smo načine za njihovo rješavanje. Politikom jačanja povjerenja u državne institucije i protivljenjem daljnjoj polarizaciji u društvu, potvrdili smo značaj političke stabilnosti kao preduvjeta za gospodarski rast, smanjivanje nejednakosti i kvalitetniji život naših ljudi«, istaknuo je Plenković.


Pokrenut niz reformi


Podsjetio je i kako je pokrenut niz reformi pri čemu se, kaže, vodilo računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, te društvenoj solidarnosti i pravednosti, osobito prema najranjivijima.




Poreznim zakonima rasterećeni su građani i poduzetnici. Povećane su plaće i mirovine. Podizanjem rodiljnih i roditeljskih naknada i drugim mjerama radimo na demografskoj obnovi. Uz najuspješniju turističku sezonu, nastavili smo s pozitivnim gospodarskim trendovima, ostvarivši daljnji rast BDP-a, smanjenje javnoga duga i proračunskoga manjka te porast zaposlenosti, pobrojao je Plenković.


Premijer Plenković najavio je kako će u sljedećoj godini unaprjeđivati okvire za proizvodnju, poslovanje, pravnu sigurnost, konkurentnost, ulaganja, izvoz, obrazovanje, inovacije te otvaranje novih radnih mjesta, a u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima.


»Provedba strukturnih reformi koje su pred nama osnažit će i naš položaj kao odgovorne članice Europske unije koja želi biti dio Schengena i Eurozone.


Udahnuti optimizam u društvo


Pritom očekujem vašu podršku kako bismo zajedno gradili prosperitetnu i modernu Hrvatsku. Na taj način možemo udahnuti optimizam u društvo, koje pruža kvalitetan i dostojanstven život svim našim obiteljima, perspektivu mladima i sigurnost umirovljenicima«, naglasio je premijer.


»Drage Hrvatice i Hrvati, dragi moji sugrađani, svima vama u domovini i iseljeništvu, u ime Vlade i osobno, od srca želim sretnu i uspješnu 2018. godinu«, stoji u premijerovoj čestitki u kojoj je svima poželio puno zdravlja, obiteljskog zadovoljstva i uspjeha u novoj 2018.