Interpelacija

Plenković u Saboru o avionima: ‘Izrael je bio neiskusan, zato se to dogodilo. Ne zbog nas’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ovakav slučaj s ovim avionima nitko nije imao, svi smo ovaj proces prolazili prvi puta, i Izrael, i nažalost nisu imali dovoljno iskustva, i zato se to nije dogodilo. Ne zbog nas, rekao je premijer



ZAGREB Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela. Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji aviona.


Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada odbacuje sve navode iz interpelacije kao netočne te predlaže Saboru da ih također odbije.


“Jedan od povoda nabavke novih zrakoplova bio je i neuspjeli remont MiG-a 21 i koliko se sjećam, oko toga nije pokrenuta interpelacija.


Nepoznavanje materije




Svoje navode u interpelaciji ne temeljite na činjenicama, nego na površnim ocjenama izašlim iz nepoznavanja materije i političkog oportunizma”, rekao je Plenković.


O svakome koraku javnost je bila pravovremeno izviještena, naveo je premijer.


“Izraelska ponuda jedina je zadovoljavala sve uvjete natječaja”, rekao je, javlja N1.


Još jednom je naglasio da nije narušen međunarodni ugled Hrvatske i da nije bilo financijske štete.


Stoji iza Krstičevića


“Vlada stoji iza ministra Damira Krstičevića”, poručio je Plenković.


“Problem je u tome što prodavatelj aviona nije uspio ishoditi dozvolu SAD-a čija je kompanija Lockheed Martin izradila te avione. Ovakav slučaj s ovim avionima nitko nije imao, svi smo ovaj proces prolazili prvi puta, i Izrael, i nažalost nisu imali dovoljno iskustva, i zato se to nije dogodilo. Ne zbog nas”, pojasnio je Plenković u odgovoru na replike.


Krstičević: Sve transparentno i odgovorno


Ministar Damir Krstičević rekao je da je Vlada proces vodila sustavno i odgovorno, u skladu sa zakonom.


Rekao je da Vlada radila u skladu s hrvatskim interesima, da je postupak nabave aviona proveden transparentno.


“Niti jedna država koja je dostavila ponudu nije se žalila na postupak nabavke. Od početka je bio uključen matični Odbor za obranu, i prije nego smo počeli s procesom. Cijeli Odbor je dao suglasnost za kompletan proces. Ono što je isto ključno, kroz cijeli proces, nakon što je stručna skupila dala, opet smo dali matičnom Odboru kompletnu dokumentaciju. Svi papiri su bili u ovom Saboru”, rekao je Krstičević, javlja N1.


“Što se tiče Hrvatske, ponavljam, napravili smo sve ispravno i postavili sva potrebna pitanja. To je jedina istina. Ponavljam, nisu stvorene nikakve financijske štete za proracun. A što se tiče jamstva, nema većeg jamstva od vlade s vladom. Zato je ova vlada inzistirala na vlada s vladom. Vidimo da to kasnije nisu uspjeli.


Što se tiče izgubljenog vremena, najviše vremena je izgubljeno 15 godina kad se po tom pitanju ništa nije događalo. Nikad ova država nije kupovala avion i puno smo na tome naučili”, rekao je.


Bernardić: Zašto ste lagali?


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da je zbog afere s nabavom borbenih aviona izgubila vrijeme, teško stečeni ugled i novac.


“Još davnih dana smo upozoravali na kupnju. Od samog starta se radilo o jednom netransparentnom postupku, to je sada svima jasno”, rekao je Davor Bernardić koji je govorio nakon Grbina.


“Ako ste sve znali, zašto ste lagali”, pitao je Beranrdić premijera i ministra Krstičevića.


”Zbog nezabilježene političke korupcije, kao i zbog toga što građani ne vjeruju više institucijama naše države, vrijeme je za prijevremene izbore, ako vam je do građana stalo”, rekao je Bernardić.


“Vlada i ministar obrane Damir Krstičević obmanuli su i javnost i Odbor za obranu, a Hrvatsku su izložili međunarodnoj blamaži. Svojim ostankom oni ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana”, poručio je Bernardić u uvodnom govoru SDP-ove interpelacije o radu vlade zbog propale nabavke borbenih aviona.


Premijeru Andreju Plenkoviću sugerirao je da bi bilo bolje da smijeni Krstičevića umjesto da na takav način ponižava resornog ministra.


Lakše da ga smijenite


“Nije li lakše da smijenite ministra obrane nego da ga ovako ponižavate. Nemojte mu to raditi, ako ni zbog čega drugoga onda zbog njegova dostojanstava, ali i poštovanja prema ratniku”, poručivao je šef SDP-a.


Danas, rekao je, treba pokrenuti pitanje tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane za vojnu sigurnost. Pitao se i koga se time štiti.


Obrambena sposobnost Hrvatske, tvrdi, po prvi je puta dovedena u pitanje nakon Domovinskog rata.


Ponavljao je kako je SDP odavno upozoravao na problem s kupnjom aviona jer se, tvrdi, od početka radilo o netransparentnom procesu.


“Prava je istina da je premijer Plenković taj koji laže i nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao, da su premijer, ali i predsjednica i ministar bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu”, navodio je Bernardić.


Zašto ste ga slali?


Predsjednici Republike uputio je pitanje je li njezin predstavnik bio na otvaranju ponuda za avione.


“Ako tvrdite da ništa ne znate, što je on tamo radio i zašto ste ga slali?”, čudio se čelnik SDP-a.


“Nabava aviona trebala je biti najveća pojedinačna nabava u MORH-u, no zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je bio zadužen za to pretvorena je u fijasko. Hrvatska je izgubila dvije godine, osim vremena su izgubljena i značajna novčana sredstva, nažalost ne znamo u kojem obimu jer Vlada te informacije krije kao zmija noge”, rekao je u raspravi, koja je počela nakon stanke, SDP-ov Peđa Grbin.


Kazao je da Vlada i Ministarstvo, dok mu je na čelu političar Krstičević, nema znanja i sposobnosti provesti ovako zahtjevan posao.