Dan grada

Plenković obišao vukovarsku luku i Vodotoranj

Hina

Snimio Darko Jelinek

Snimio Darko Jelinek

»Još uvijek nismo ovdje na maksimalnim kapacitetima. Radimo na poboljašnju infrastukture, a vrlo brzo će i onaj povijesni projekt kanal »Dunav-Sava«, rekao je Butković dodajući kako je pred Lukom Vukovar i proces privatizacije



VUKOVAR Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je u Vukovaru u petak bio na obilježavanju Dana grada posjetio je u pratnji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i nekoliko ministara Luku Vukovar gdje ga je s poslovanjem luke koja bilježi znatno povećanje pretovara, upoznao direktor luke Marijan Kuprešak.


Po riječima direktora Luke Vukovar Marijana Kuprešaka, prošlu 2018. godinu luka je završila s dobiti od 166.000 kuna te je u toj godini pretovareno 341.000 tona roba što je povećanje pretovara za 37 posto u donosu na 2017.


»Prva četiri mjeseca ove godine bilježimo drastično povećanje pretovara. S današnjim danom smo već na 128.000 tona što je 101 posto povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine«, naveo je Kuprešak.




Istaknuo je kako je to rezultat porasta gospodarskih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako u zemljama u okruženju.


Po riječima ministra prometa, prometa i infrastrukture Olega Butkovića važnost Luke Vukovar namjerljiva je za hrvatsko gospodarstvo, jer je jedina hrvatska luka na Dunavu.


»Još uvijek nismo ovdje na maksimalnim kapacitetima. Radimo na poboljašnju infrastukture, a vrlo brzo će i onaj povijesni projekt kanal »Dunav-Sava«, rekao je Butković dodajući kako je pred Lukom Vukovar i proces privatizacije.


U ovom trenutku proces privatizacije nije prioritetan koliko je prioritetan projekt širenja Luke i provedbe drugih infrastrukturnih projekata koji će omogućiti veći pretovar u Luci Vukovar, rekao je ministar.


Premijer je obišao i vukovarski vodotoranj čija obnova vrijedna 30 milijuna kuna traje više od godinu i pol.


»Radovi jako dobro napreduju i drago mi je što smo čuli da će biti dovršeni do početka studenoga i Vukovar će dobiti uz četiri sjajna muzeja još jedan veliki sadržaj- Vodotoranj, simbol obrane Vukovara i Domovinskog rata sa hrvatskim stijegom na vrhu«, rekao je Plenković.


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio se Vladi na pomoći u obnovi Vodotornja istaknuvši kako je ta građevina simbol hrvatskog zajedništva koji je ujedinio cijelu Hrvatsku.


»Ovo radimo u sinegriji s predsjednicom Republike, Vladom, Hrvatskim saborom, dijasporom, hrvatskim narodom iz više od 20 zemalja širom zemaljske kugle koji su se javili s željom da pomognu kako bi ispričali ovu predivvinu priču koja bi nam trebala biti putokaz kako se ponašati kada su u pitanju najvažnije stvari za hrvatski narod«, rekao je Penava.