Prijeti žetončićima

Plenković gubi većinu? Bandić upravo zaprijetio: ‘Ili će povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade’

Jagoda Marić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Bandić premijeru savjetuje da taj novac nađe prenamjenom u resornom Ministarstvu, a objasnio je i što bi on učinio da njegov pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić novac troši na informatičku opremu, a prosvjetarima ne poveća plaće



Milan Bandić zaprijetio je premijeru Andreju Plenkoviću da zastupnici iz njegovog Kluba neće dići ruku u Saboru ni za jedan Vladin prijedlog, ako se ne prihvati zahtjev sindikata i ako prosvjetari ne dobiju traženo povećanje plaća.


– Pozivam premijera da bude državnik i da pronađe taj novac. On to može već sutra ili čak do kraja dana. Ili će se povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade. Nitko iz kluba stranke kojoj sam na čelu to neće napraviti, poručio je Bandić na stručnom skupu učitelja produženog boravka u OŠ Tin Ujević u Zagrebu.


No iako se čini da je Bandić stao na stranu HNS-a imao je on poruku i za tu stranku i njihovu ministricu Blaženku Divjak, s kojom zapravo “ratuje od početka njenog mandata”.




Naime, Bandić premijeru savjetuje da taj novac nađe prenamjenom u resornom Ministarstvu, a objasnio je i što bi on učinio da njegov pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić novac troši na informatičku opremu, a prosvjetarima ne poveća plaće.


– Znate koliko bi bio pročelnik da potroši sto milijuna kuna na tablete, a vama ne poveća plaće? Do ujutro, ako bi ranije otišao spavati. A smijenio bih ga tu večer, ako bi ostao budan do kasno, slikovito je Bandić sugerirao premijeru što bi valjda trebao učiniti po pitanju ministrice Divjak.


Ako Bandićevu najavu bude poštovalo pet zastupnika koliko ima njegova stranka, Vlada je bez tih ruku, uz one HNS-a, izgubila većinu, s tim da Bandić u Klubu ima i još neke nezavisne zastupnike. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li svoju prijetnju Bandić ostvariti već ovaj tjedan na glasanju o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.


Zamjerio je Bandić premijeru kojeg poziva da bude državnik i njegov sarkazam da su proračunski prihodi tako veliki, pa će proračunske plaće povećati 100 posto.


– Besramno je šaliti se na vaš račun, sramota je pregovarati za 2 posto. Žalosno je da učitelji trebaju štrajkati, žalosno je da je 15 foteljica važnije od ljudi koji su temelj obrazovanja, zaključio je zagrebački gradonačelnik u govoru koji je izgledao prilično predizborno, samo nije jasno hoće li se Bandić kandidirati na predsjedničkim izborima ili se sprema za eventualne izvanredne parlamentarne izbore.