Nije o tome s Kohorstom

Plenković: ‘Nema nabave aviona dok se ne analizira propala kupnja izraelskih F-16. Imamo ideju zašto se to dogodilo’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Plenković je istaknuo kako na sastanku u ponedjeljak s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom nije pitao zašto nije uspjela ta prodaja jer za to nije bilo potrebe.



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao kako vlada »ima ideju« zašto je propala prodaja izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj i da se daljnji postupci oko nabake aviona neće poduzimati dok se ne analizira taj slučaj.


Plenković je istaknuo kako na sastanku u ponedjeljak s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom nije pitao zašto nije uspjela ta prodaja jer za to nije bilo potrebe.


»Nisam ga trebao to pitati, Kao što znate, radimo temeljitu analizu cijelog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i konzultacija s američkom stranom mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo«, kazao je premijer, naglasivši kako će se ta analiza, koja je i dalje u tijeku, pojasniti u narednim tjednima, a da do njezinog dovršetka neće biti novih postupaka kupovine aviona.




Plenković se u ponedjeljak sastao s američkim veleposlanikom. On je potom u obraćanju novinarima govorio o dokumentu »koji je dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16«.


»Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali«, kazao je Kohorst, da bi nekoliko sati kasnije priopćio kako dokument koji je dao premijeru nije toliko važan i kako su »njegove izjave medijima pogrešno interpretirane«.


Poručio je kako SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove te kako nije kriva za neuspjeh prodaje oko koje SAD i Izrael nisu uspjeli postići dogovor.


Plenković je kasnije rekao kako »taj dokument nije vidio« i da je to »razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti«.


Naglasio je kako su avioni bili samo jedna od tema sastanka s veleposlanikom, istaknuo da je izraelska ponuda u smislu kvalitete proizvoda i cijene bila vrlo dobra.


Plenković je rekao kako je odgovornost za ishođenje odobrenja od američkih vlasti preuzeo Izrael, država koja ima iznimnu obrambenu suradnju sa SAD-om, te kako iz posjeta američkog ministra obrane Jamesa Mattisa i izraelskog premijera Reuvena Rivlina, kao i iz odluke izraelskog zrakoplovstva da odluči poslati tri zrakoplova F-16 u Hrvatsku na Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja »ništa nije upućivalo da u konačnici neće doći do odobrenja«.


»Politička volja Hrvatske da modernizira svoje ratno zrakoplovstvo je i dalje prisutna i to će doći kasnije«, nakon analize poništenog natječaja s Izraelom, zaključio je premijer.


SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT). Izrael je stare američke zrakoplove F-16 nadogradio naprednim sustavima, no američka strana je pristala samo na transfer bez izraelskih nadogradnji.