Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Premijer i predsjednik HDZ-a

Plenković: Na sjednici Vlade u Splitu potpisat će se niz ugovora u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna

Plenković: Na sjednici Vlade u Splitu potpisat će se niz ugovora u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna
Plenković: Na sjednici Vlade u Splitu potpisat će se niz ugovora u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2018. u 21:49 2018-05-02T21:49:00+02:00

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će na sjednici Vlade u petak u Splitu biti potpisan niz ugovora vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna i da će se donijeti zaključci vezani za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti blizu 400 milijuna kuna.

»Vlada RH će u petak održati svoju sjednicu u Splitu. Za nas je posebno važno što će se potpisati niz vrijednih ugovora oko 1,5 milijardi kuna, a nakon toga i broj zaključaka koji će biti vezani za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti skoro 400 milijuna kuna. Dakle, jedna snažna poruka važna za razvoj Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita«, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a govoreći o temama sjednice.

Najavio je i da će se sutra u Splitu obilježiti 19. obljetnica osnutka Zajednice žena HDZ-a »Katarina Zrinski«, a u petak održati sjednica Središnjeg odbora HDZ-a u Šibeniku na kojoj će se pripremiti svi ključni aspekti Izvještajnog sabora HDZ-a, koji će se održati 26. svibnja. Također, u Šibeniku će se u subotu održati konferencija za HDZ-ove župane, gradonačelnike i načelnike vezano uz lokalnu i regionalnu samoupravu.

Novi Statut pozicionira HDZ kao europsku stranku desnog centra
Vezano uz novi stranački statut, Plenković je rekao da je većina članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća pohvalila rad radne skupine za njegovu izradu koju je vodio Karlo Ressler. Istaknuo je da imaju nacrt koji bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument. Smatra da će novi statut otvoriti put kvalitetnom angažmanu i pozicioniranju HDZ-a kao eurospke stranke desnoga centra na hrvatskoj političkoj sceni.

Na pitanje koje glavne promjene donosi prijedlog novog statuta, Plenković je istaknuo da će njime dijelom reformirati i tijela stranke pa će tako umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora imati Nacionalni odbor, koji će ih objediniti. Uz to, imat će uži i širi sastav Predsjedništva stranke, što će, rekao je, omogućiti učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se i izravno po principu »jedan član – jedan glas« biranje predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika; uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma i još nekih poboljšanja funkcioniranja stranke – od transparentnosti financiranja do jačanja svih teritorijalnih organizacija.
Upitan hoće li se novim statutom ograničiti mandati stranačkim dužnosnicima na lokalnim i županijskim razinama, rekao je da je prijedlog da to bude ograničeno na četiri puta. »To je prijedlog u nacrtu statuta«, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.