Premijer u Bruxellesu

Plenković: ‘Moguća ali malo vjerojatna pojava novih kandidata za vodeće dužnosti u EU-u’

Hina

Reuters

Reuters

»Sve je moguće, mislim da je apsolutno sve moguće. Oni koji su bili predloženi nisu dobili potporu. Ako se nešto promijeni možda netko ponovno osvane, ali sudeći po onome što je bilo jučer navečer to bi bilo teško za očekivati«, rekao je Plenković nakon završetka dvodnevnog summita EU-a. »Stvari koje čitate u Le Soiru i drugdje nisu na stolu. Kada bude nešto zrelo ja ću vam prvi kazati«, rekao je Plenković.



BRUXELLES Hrvatski premijer Andrej Plenković nije u petak isključio mogućnost da se pojave novi kandidati za predsjednika Komisije mimo onih koje su istaknule europske političke stranke, koji nisu dobili potrebnu većinu na sastanku Europskog vijeća.


»Sve je moguće, mislim da je apsolutno sve moguće. Oni koji su bili predloženi nisu dobili potporu. Ako se nešto promijeni možda netko ponovno osvane, ali sudeći po onome što je bilo jučer navečer to bi bilo teško za očekivati«, rekao je Plenković nakon završetka dvodnevnog summita EU-a.


Na upit što ako on osobno bude predložen kao kandidat pučana, Plenković je rekao da se »o tome nije razgovoralo«.




Ponovno je demantirao pisanje belgijskog lista Le Soir, po kojem su kandidati za predsjednika Komisije Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


»Stvari koje čitate u Le Soiru i drugdje nisu na stolu. Kada bude nešto zrelo ja ću vam prvi kazati«, rekao je Plenković.


Do sljedećeg izvanrednog summita koji je zakazan za 30. lipnja nastavit će se intenzivne konzultacije čelnika kako bi se došlo do nekakvog rješenja.


U četvrtak navečer kada se razgovaralo o raspodjeli vodećih dužnosti u europskim institucijama, svi su se čelnici držali svojih početnih pozicija tako da nije bilo mjesta za kompromis.


»Sada mislim da će se voditi računa o ukupnoj odgovornosti lidera«, kaže Plenković dodajući kako je ključno doći do dogovora prije prve plenarne sjednice Europskog parlamenta početkom srpnja.


Pred čelnicima EU-a je prilično složena zadaća kada je riječ o imenovanjima jer je u igri puno faktora.


Najprije treba postići dogovor oko imena novog predsjednika Komisije, ali s obzirom na to da se pri izboru novih čelnika mora voditi računa o političkoj, zemljopisnoj, demografskoj i spolnoj ravnoteži, odluka se mora donijeti u paketu koji osim predsjednika Komsije, uključuje predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku koji je ujedno i potpredsjednik Komisije te predsjednika Europske središnje banke.