Premijer o vukovarskom prosvjedu

Plenković: ‘Institucije se trebaju baviti ratnim zločinima koji nisu do kraja istraženi ni procesuirani’

Hina

»Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti«, izjavio je premijer Plenković na pitanje novinara kako komentira jučerašnji prosvjed u Vukovaru



DUGI OTOK Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je, komentirajući prosvjed u Vukovaru, istaknuo kako u ime Vlade i svih institucija može reći da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarijevanje, nužnost istraživanja i u konačnosti procesuiranja, trajna zadaća svih tijela koja su za to nadležna, prije svega policije, Državnoga odvjetništva, a onda u konačnici i sudova, te poručio da ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani te da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti.


Premijer je, na Dugom otoku gdje je promatrao dio vojne vježbe »Velebit 18 – združena snaga«, podsjetio da imamo četiri specijalizirana suda za ratne zločine a isto tako i državna odvjetništva.


»Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti«, izjavio je premijer Plenković na pitanje novinara kako komentira jučerašnji prosvjed u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.




Na konstataciju novinara kako je percepcija u javnosti da procesuiranje ratnih zločina ide jako sporo i upitan zašto je to tako, Plenković je rekao kako misli da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta kazali koliko je u biti velik broj procesuiranih ratnih zločina u Hrvatskoj.


»I dobro je da kontinuirano izlaze s tim podatcima tako da realnost i percepcija u ovome, čini mi se, malo da je došlo do jedne diskrepancije, jer kao što znate procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih koji su se zbili u Vukovaru i na Ovčari su se vodili pred hrvatskim sudovima i pred Haaškim sudom i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Međutim, taj posao treba nastaviti«, naglasio je predsjednik Vlade.


Upitan je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed jer su prosvjednici nosili i njegovu sliku, premijer Plenković je odgovorio: »Pa očito da je bilo i nekih koji su nastojali upravo poslati i takve poruke. Ono što je za mene bilo bitno, bitno je da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a osobito da ju prime ona tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine«.


A na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili na prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao: »Ne vidim, zašto«.


Novinari su ga pitali i hoće li možda zbog ovog prosvjeda biti promjena u odnosima sa Srbijom, a premijer je odgovorio kako je »ta tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani dio našega dijaloga i dio između ostaloga i politike koju Srbija treba ispuniti u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore« s EU.


Upitan o tome da se i sljedeće godine, odnosno za godinu dana, najavljuje prosvjed, te misli li hoće li doći do nekakvog pomaka u vezi s pitanjem tih istraga da se prosvjed ne bi ponavljao, Plenković je rekao da ne zna što će biti za godinu dana, ali zna da je u mandatu njegove vlade osnovana radna skupina za istraživanje ratnih zločina.


»Ono što sigurno znam da je u vrijeme naše Vlade, dakle Ravnateljstvo policije ustrojilo posebnu radnu skupinu, započeti su i ja bih rekao na određeni način pripremljeni kvalitetno procesi nakon istraga koje su trajale dugo. Sada se one materijaliziraju i na tom tragu će se nastaviti i dalje«, poručio je premijer Plenković na Dugom otoku gdje je nazočio početku dijela vježbe u sklopu višednevne vojne vježbe »Velebit 18 – združena snaga«.