Premijer na HRT-u

Plenković: ‘Hrvatska zasad ne razmatra povlačenje veleposlanika iz Rusije’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez«, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije



ZAGREB Europska unija izrazila je solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom i Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o povlačenju svog veleposlanika iz Rusije, rekao je premijer Andrej Plenković u petak za televizijski dnevnik HRT-a komentirajući slučaj trovanja nervnim otrovom za što London optužuje Rusiju.


Ranije u petak u Bruxellesu gdje je sudjelovao na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća, premijer je rekao da će Hrvatska u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija »vrlo vjerojatno« odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.


»Već smo pokazali solidarnost noćas s Ujedinjenim Kraljevstvom«, to je »zajednički stav i poruka svih članica«, to je »signal jedinstva«, rekao je u intervjuu za HRT.




U četvrtak navečer gotovo tri sata razgovaralo se o korištenju nervnog otrova na tlu jedne članice NATO-a, članice Europske unije i stalne članici Vijeća sigurnosti UN-a i sve članice EU-a bile su jedinstvene da se taj napad osudi i da se povuče na konzultacije veleposlanik EU u Moskvi, kazao je o prvom danu zasjedanja u Bruxellesu.


»U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez«, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije.Premijer je nadalje naglasio da je Velika Britanija ukinula ograničenja za hrvatske radnike i da je njegova vlada donijela u četvrtak recipročnu odluku te takva ograničenja postoje još samo za tri zemlje članice EU.Potvrdio je da se nakon povratka iz Bruxellesa u petak čuo s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i očekuje da će ona sudjelovati na sastanku državnog vrha u ponedjeljak.

»S predsjednicom smo se čuli danas, dogovorili konzultacije, jer to je pitanje koje je i sigurnosno i političko i vanjskopolitičko, želimo usuglasiti stavove i što je bitno pokazati solidarnost prema našoj saveznici u NATO-u i EU, ali isto tako voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima koje imamo«, rekao je.


Na opetovano pitanje je li bio upoznat s predsjedničinim pozivom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatskoj premijer nije izravno odgovorio već je ponovio ranije izneseno stajalište da je to »nastavak njezinih razgovora s predsjednikom Putinom nakon što je posjetila Moskvu i Soči prije otprilike pet mjeseci«.


U javnosti se čuju mišljenja da Pantovčak i Banski dvori nemaju jedinstvenu vanjsku politiku, a na izravno pitanje je li ta politika usklađena, premijer je odgovorio »Mi razgovaramo redovito, svaki mjesec se sastajemo« i »generalno gledajući nastojimo da sve poruke koje šaljemo budu u interesu RH, jačanju našeg vanjskopolitičkog položaja«.


Plenković očekuje da će predsjednica sudjelovati i na sastanku Vijeća za obranu u šest sati u utorak na kojem će se razgovarati o kupnji borbenih zrakoplova.


Premijer je nadalje rekao da je na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća bilo riječi o puno gospodarskih tema vezanih za jedinstveno tržište, za energetsku uniju, za digitalno tržište, a pozdravljena je odluka američke administracije da se Europska unija izuzme iz carina na čelik i aluminij.


»Dobro je da je danas donesena odluka o iznimci koju je američka administracija dala za EU glede carina na čelik i aluminij, s te strane je riješen važan ekonomski potencijalan problem«, rekao je.