Sjednica Vlade

Plenković: Građanske inicijative nisu skupile dovoljno potpisa za organiziranje referenduma

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Premijer je najavio da će  Vlada predstavnicima obje inicijative omogućiti uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim



Ni građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj ni Narod odlučuje nisu skupili doviljno potpisa za organiziranje referenduma kojim su željeli ishoditi povlačenje Konvencije i promjenu izbornog zakonodvstva.


Objavio je to na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i najavio je da će  Vlada predstavnicima obje inicijative omogućiti uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim.


»Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa«, rekao je Plenković na sjednici Vlade.




Najavio je da će Vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.


»Isto tako ćemo zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transprentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ«, naglasio je premijer.