Bivši premijer za Novi list

Pitanje koje zanima i one koji ga ne vole: Milanović nam otkrio namjerava li se vratiti u politiku

Dražen Ciglenečki

Novac me nije nikad motivirao. Iz aktivne stranačku politike izašao sam samo s jednim nepotrebnim stambenim kreditom, zbog kojeg su me prozivali licemjerni probisvjeti iz HDZ-a, kaže Milanović



Zoran Milanović je u velikom intervjuu kojeg donosimo u današnjem tiskanom izdanju Novog lista upitan zarađuje li od pokretanja privatnog posla više nego u politici, budući je neposredno prije odlaska izjavio kako mu je “želja zaraditi određeni novac”.


– Novac me nije nikad motivirao. Iz aktivne stranačku politike izašao sam samo s jednim nepotrebnim stambenim kreditom, zbog kojeg su me prozivali licemjerni probisvjeti iz HDZ-a. Financijska samostalnost važna je u životu, ali novac ne smije postati opsesija, rekao je.


Osnovali ste svoju firmu, kako vam ide posao?




– Zanimljivo je to, ali u usporedbi s onim što sam radio deset godina podražaji su daleko blaži i ima nešto više praznog hoda i slobodnog vremena. Novi posao je drukčiji i zanimljiv, kao i ranije opet se bavim ljudima i njihovim međusobnim odnosima. Nisam nezadovoljan.


Kažete da imate puno praznog hoda i slobodnog vremena, nedostaje li vam možda politika?


– U ovom trenutku ne. Politika kakvu sam živio desetak godina ipak čovjeka umori i treba mu mali predah. Godinama sam bio najizloženija osoba u Hrvatskoj, bez konkurencije. Neke bi to možda slomilo, ali mislim da smo ja i moja obitelj to podnosili dosta čvrsto, makar ne bez posljedica. U tom smislu neke stvari koje sam doživio u politici uopće mi ne ne nedostaju, ali to je svakako bio jedinstven životni put. Naglašam životni put, ne iskustvo. Iskustvo shvaćam kao temelj za nešto novo, a ne kao neko lijepo sjećanje.


U budućnosti za mene više nema prostora u stranačkoj politici i izvršnoj vlasti. Tu sam dao svoje i ljudi će to s odmakom vrednovati prema vlastitom ukusu i kriterijima. Svjestan da se, nakon svega što sam prošao, nikad neću potpuno isključiti iz javnog života. Ali, sigurno nikad više neću raditi nešto što bi po značaju, obuhvatu i posljedicama bilo usporedivo s onim što sam radio kao premijer i predsjednik SDP-a. To je ipak uvjerljivo najodgovorniji posao u državi. Preuzeli smo vlast u vrlo kompliciranom i teškom razdoblju, imali stabilnu većinu, ali građani su već na početku našeg mandata bili pomalo iscrpljeni i očekivali su relativno brza i jednostavna rješenja. Radili smo, promišljali i borili se. U ovom trenutku Hrvatska efektivno već godinu i pol nema vlade, živi pod pokroviteljstvom formalnih vlada i ne događa se ništa.


Biste li se odazvali da vas neki SDP-ov kandidat na lokalnim izborima pozove da mu pomognete u kampanjii i dođete na njegov skup?


– Nažalost, ne bih. Dobijam dosta takvih poziva, ali svima sam rekao da stranka ima izabrano vodstvo i da je kampanja njihova dužnost i posao, u koji ja mogu samo unositi nered i biti smetnja. To se tako ne radi.