Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. rujna 2018.
Konferencija

Picula na ''otočnom skupu'' u Komiži: Kako otoci mogu pomoći kopnu

Foto M. Trinajstić
Foto M. Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2017. u 17:34 2017-09-24T17:34:38+02:00

KOMIŽA – Potpredsjedniku Međuskupine Europskog parlamenta zaduženom za otoke, zastupniku Toninu Picul pripala je čast otvaranja konferencije održane u Komiži u sklopu projekta izrade modela upravljanja vodom »Water Saving Challenge (WaSaC) na europskim otocima«. Taj međunarodni projekt koji obuhvaća Hrvatsku, Grčku, Francusku i Irsku Picula je pokrenuo u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma a obuhvaća 8 europskih otoka: Vis i Lastovo, Houat, Sein, Itaku, Tilos, Cape Clear i Inis Oir.– Otočnost je predugo bila prepreka koju bi trebalo ublažiti ili sasvim eliminirati. Zato ova konferencija počiva na sasvim novom pitanju: kako otoci mogu pomoći kopnu, istaknuo je otvarajući okupljanje otočana ali i predstavnika europskih instutucija angažiranih na rješavanju njihovih problema Picula. Stavljanje otoka u srž rješenja, umjesto u srž problema, jest ono što ovaj naš skup čini posebnim te ga ističe u moru sličnih. Otočnost može biti i prednost, a otočani nas imaju mnogočemu naučiti. Zato projekt WaSaC cilja staviti otoke na poziciju na kojoj im je mjesto – poziciju predvodnika odnsno leadera, poručio je zastupnik Picula.Otok Vis, ujedno i domaćin ove projektne konferencije, zastupnik Picula je uključio u ovaj projekt jer ima, napomenuto je tom prigodom, tehnološki najrazvijeniji sustav nadzora vodnih resursa. Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, napomenula je da je u proteklih 6 godina viški Vodovod i odvodnja uspješno proveo investiciju veću od 30 milijuna kuna, potpuno uredio vodoopskrbni sustav i uredio sustav daljinskog upravljanja. – To se dobrim pokazalo već ove sušne godine kad nismo imali padalina, a otok Vis je imao i više no dovoljno pitke vode i nije bilo redukcija, upravo zbog dobrog upravljanja sustavom, zaključila je Ivčević. Christian Pleijel, potpredsjednik Europske federacije malih otoka (ESIN-a), ujedno i švedski partner u projektu »Water Saving Challenge« poručio je da će se u sklopu ovog projekta osimišljenim modelima uštedjeti oko 25 posto svježe pitke vode. – Ako to uspijemo, uštedjeli bismo 180 milijuna litara vode godišnje. Kada bismo na to »nagovorili« samo 100 otoka, uštedjeli bismo 18 milijardi litara vode. Ukoliko to proširimo na sve europske otoke – količina vode koju ćemo uštedjeti je nezamisliva, ustvrdio je. 

U tijeku izrada zakona

Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova koja je također nazočila ovom sveotočnom skupu naglasila je da je u tijeku izrada novog Zakona o otocima u kojeg će biti ugrađeni dijelovi važne Rezolucije o posebnoj situaciji otoka, a koju je Europski parlament donio u veljači prošle godine. 

„Water Saving Challenge« projekt transformirati bi trebao osam parcijalnih rješenja za probleme s vodom u sveobuhvatni model upravljanja vodnim resursima, model koji bi, ističu njegovi pokretači, trebao postati predloškom kako za otočne tako i za zajednice na kopnu koje oskudijevaju tim resursom. Ovog su se vikeda na stručnim radionicama u Komiži tako razvijali različiti modeli štednje vode kojima se potrošnju vode na otocima želi smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjenama neracionalnih navika. Istovremeno, na Kreti je koncem prošlog tjedna pokrenut »Europski otočni energetski forum – čisti izvori energije za europske otoke«. Cilj tog Foruma ubrzanje je prijelaza na čiste izvore energije na otocima, postupka kojim bi se trebala osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima. Forum su otvorili grčki premijer Alexis Tsipras i europski povjerenik za energetiku i klimu Miguel Arias Canete. Podsjetimo, pokretanje ovog Foruma bilo je predviđeno Akcijskim planom koji je eurozastupnik Picula predložio lani, u kolovozu, zajedno s kolegama Santom i Giuffridom i za kojeg je, nakon pozitivne evaluacije Europske komisije, odobreno 2 milijuna eura iz europskog proračuna. Spomenimo i da je naš eurozastupnik iz redova socijaldemokrata najavio da će o svemu što se po pitanju »otoka i otočnosti« ovih dana u Hrvatskoj ali i Grčkoj »izdogađalo« izvjestiti europsku povjerenicu za regionalni razvoj, Corinu Cretu, s kojom se na temu europskih otoka sastaje već u utorak u Bruxellesu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila
Zima s pet zvjezdica uz BMW i MINI vozila

Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila