Prvi na listi

Picula: ”To što predvodim SDP-ovu listu za EU izbore znači preuzimanje odgovornosti za uspjeh”

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK



Po usvajanju SDP-ove liste za izbore za Europski parlament na nedjeljnoj sjednici Glavnog odbora stranke, nositelj liste Tonino Picula izjavi je kako je »zadovoljan listom, a to što je predvodi, ujedno znači i preuzimanje političke odgovornosti za uspjeh te liste«, dok je nestranačka Mirela Holy, koja je također na listi, rekla kako je očekivala otpore, ali da ljevicu treba okupiti.


»Uvjeren sam da svih 12 imena može dati doprinos uspjehu liste. Očekujem da ćemo imati i dobro organiziranu kampanju i da ćemo ispuniti očekivanja članova i javnosti koja inklinira socijaldemokraciji. Naš cilj su tri mandata, obvezali smo se na taj rezultat i treba učiniti sve da ga i obranimo. Za rezultat su odgovorni predsjednik stranke koji je listu predlagao, Glavni odbor koji ju je prihvatio, ali i svi kandidati na listi«, izjavio je novinarima Picula.


»Zadovoljan sam i što se na listi nalazi Mirela Holy jer je riječ o osobi koja ima integritet, ima rezultate u politici i vrlo jasno artikulira politička stajališta«, rekao je, dodavši kako je uvjeren da Holy može pomoći listi SDP-a.




»Način na koji je Mirela Holy kritizirala SDP ne može se usporediti s kritikama koje vrlo često dolaze od članova SDP-a, koji su i članovi stranačkih tijela«, ocijenio je Picula.


Mirela Holy novinarima je rekla da je očekivala zamjerke i kritike na svoj račun u raspravi na Glavnom odboru stranke.»Očekivala sam da će biti otpora. To tumačim kao dio unutarstranačkih borbi. Mislim da sam ja samo bila kolateralna žrtva«, dodala je.U petak je, inače, iz SDP-a istupio saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga, nezadovoljan, uz ostalo, upravo uvrštavanjem Holy na SDP-ovu listu za EU izbore. Upitana o kritikama koje su upućene na njen račun, Holy je rekla da je stranka izrazito kritički govorila o njoj; i »ako bismo govorili o tome tko ima više toga za oprostiti, rekla bih da ja imam puno više toga za oprostiti i čista sam prema biračima«, ustvrdila je.Dodala je i da zbog nezadovoljstva dijela SDP-ovog članstva njenom kandidaturom očekuje određene opstrukcije u kampanji na terenu.Napomenula je kako se ispunila njena želja da bude zadnja žena na listi, a očekuje da će SDP osvojiti dva do tri mandata.»Zabrinuta sam zbog svega što se događa u Hrvatskoj i Europi, jačaju konzervativni trendovi i mislim da se treba okupiti ljevica«, pojasnila je još jednom svoje motive da bude na SDP-ovoj listi. Biljana Borzan izjavila je da je »odluka da bude druga na listi prijedlog predsjednika stranke, a na građanima je da procijene«.Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina nakon izglasavanja stranačke liste za EU izbore izjavio je novinarima da je »Mirela Holy izrazila želju pomoći listi SDP-a i rekla da bi htjela biti u drugom dijelu liste«.»Slaganje lista uvijek prolazi s manje ili više nezadovoljstava, ali je lista na kraju prihvaćena velikom većinom glasova«, dodao je.

Komadina: Mislim da ćemo već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora raspravljati o ukidanju suspenzije četvorki iz Predsjedništva


Komadina je također rekao da je on čovjek za pomirbu, naglasivši: »Ako smo inkluzivni i uključujemo i one koje nisu u stranci, pa imamo povratak Ive Josipovića i uključenje Mirele Holy, onda je i red one naše, koji jesu s nama, razmotriti; je li dobro da – nisu dugo s nama«.»Rekao sam to i Bernardiću, a mislim da ćemo već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora raspravljati o ukidanju suspenzije četvorki iz Predsjedništva, kako je i predložio Klub zastupnika. O tome je vrijedno razgovarati i moramo pokazati da jedni drugima možemo oprostiti i da možemo dalje zajedno«, zaključio je Komadina.Glavni odbor SDP-a suspendirao je u srpnju 2018. četvoricu članova Predsjedništva stranke (Peđu Grbina, Sinišu Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića) na dvije godine zbog javnih istupa u kojima su propitivali uspješnost vodstva predsjednika Davora Bernardića i inicirali pismo koje je potpisalo 90-ak istaknutih članova, kojim se od Bernardića tražilo da odstupi s mjesta predsjednika stranke.Glavni odbor SDP-a danas je podržao i pripajanje stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića SDP-u.