Zgražanje nad hrvatskim ministrom kulture

Peticija i pismo u Liberationu: Brojni svjetski intelektualci traže smjenu Zlatka Hasanbegovića

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

"Zlatko Hasanbegović iskorištava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije", navodi se u pismu 



Francuske novine Liberation objavile su otvoreno pismo u sklopu kojeg su pokrenule peticiju za smjenom hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.


Pismo su među brojnim intelektualcima potpisali i talijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozof Alain Finkielkraut i talijanski književni nobelovac Dario Fo, prenosi televizija N1. U pismu se Hasanbegovića opisuje kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima.

“Zlatko Hasanbegović iskorištava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije”, navodi se u pismu koje su objavile novine Liberation.


Novine pišu kako je jedan od prvih Hasanbegovićevih poteza bilo ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije nakon čega se riješio neprijateljski nastrojenih novinara na HRT-u.




“Članove Vijeća za elekroničke medije izložio je ogromnom pritisku što je izazvalo zabrinutost brojnih organizacija, među kojima je i OSCE. Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Europi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji koju on zastupa. Ovdje nije riječ o slobodi mišljenja ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnih vrijednosti koje su temelj europskog projekta”, navodi se u pismu.


Pismo protiv Hasanbegovića potpisali su i bivša premijerka Kanade Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos te poznati europski intelektualci kao što su Etienne Balibar, Chantal Mouffe i drugi. Tu su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.


Poznate francuske novine Liberation su 1973. pokrenuli Jean-Paul Sartre i Serge July.