Izvanredni povjerenik zadovoljan

Peruško: Rješenje VTS-a je potvrda zakonitosti i najvažniji preduvjet provedbe nagodbe

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Dodao je kako je rješenjem VTS-a ispunjen najvažniji prethodni uvjet za početak implementacije i svega što su se vjerovnici dogovorili u nagodbi i što će im u konačnici osigurati upravljanje kompanijom



ZAGREB Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u petak kako je današnje rješenje Visokog trgovačkog suda (VTS) o odbijanju žalbi na nagodbu za Agrokor, potvrda zakonitosti postupka postizanja i izglasavanja nagodbe te ispunjenje najvažnijega preduvjeta za početak njezine provedbe.


»VTS je u cijelosti potvrdio zakonitost postupka postizanja i izglasavanja nagodbe vjerovnika, u svim njegovim fazama. Zbog toga smo zadovoljni i mi u izvanrednoj upravi, a vjerujem i svi oni vjerovnici koji su u visokom postotku glasali za nagodbu na ročištu u srpnju«, rekao je Peruško.


Dodao je kako je rješenjem VTS-a ispunjen najvažniji prethodni uvjet za početak implementacije i svega što su se vjerovnici dogovorili u nagodbi i što će im u konačnici osigurati upravljanje kompanijom.




Zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesu: zaposlenicima, vjerovnicima, Vladi, te posebno potrošačima koji su, kako je rekao, »svojim povjerenjem omogućili normalno poslovanje kompanije«.


Peruškova zamjenica Irena Weber istaknula je da je nagodba postala pravomoćna, što znači da se može prijeći na njezinu implementaciju.


»Proces transfera poslovanja na novu grupu vrlo je kompleksan i sadrži jako puno koraka, izračunali smo preko 100.000«, rekao je Weber.


Izvijestila je da su »pilot kompanije« u procesu Konzum i Ledo te da već više od 90 ljudi radi na provedbi plana implementacije, a daljnjih 250 će se uključiti u rad projektnog tima u sljedeća dva tjedna.


Zamoljen za komentar bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića koji je preko twittera rekao da je VTS odluku donio pod pritiskom politike, Peruško je odgovorio kako »odluka suda govori sve«.


Upitan što može poručiti zaposlenicima i kako će proces teći dalje, odgovorio je da je prva faza implementacija, a usporedo se radi na povećanju profitabilnosti pri čemu je fokus na core businessu, a to su maloprodaja, proizvodnja hrane i poljoprivreda.


U pogledu vjerovnika koji su se žalili na nagodbu, u izvanrednoj upravi kažu kako oni moraju prihvatiti činjenicu da je nagodba konačna.


Visoki trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim je odbio ili odbacio 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka srpnja, a kojim je potvrđena nagodba vjerovnika u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom.


VTS je ocijenio kako u postupku koji je prethodio donošenju rješenja o potvrdi nagodbe, kao ni njenim donošenjem, nisu ostvarene bitne povrede postupka, a niti one na koje sadržajno upućuju pojedini vjerovnici – žalitelji.


Inače, Vlada je u srijedu prihvatila izvješće o primjeni zakona o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, a ministar gospodarstva Darko Horvat tom je prigodom istaknuo kako je završilo financijsko restrukturiranje i izvanredna je uprava napravila sve potrebite radnje i dobre podloge da krene sveukupno restrukturiranje primjenom nagodbe.


Nakon odluke o pravomoćnosti nagodbe kreće proces njezine implementacije, s planiranim trajanjem od oko tri do četiri mjeseca.


Agrokor će po završetku implementacije nagodbe biti u vlasništvu dosadašnjih vjerovnika, a najveći pojedinačni vlasnik Agrokora postat će ruska Sberbanka, koja će imati 39,2 posto udjela.


Zajedno s ruskom državnom bankom VTB koja drži 7,5 posto udjela Rusi će u Agrokoru imati 46,7 posto vlasništva. Imatelji obveznica držat će 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto itd.