Tragični događaj

Pedijatri brane dr. Kseniju Kaleb: Nije pogriješila u slučaju smrti dječaka u Metkoviću

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

»Ona je kao pedijatar primila i pregledala dječaka, ispravno prepoznala da je teško bolestan, da mu je potrebno hitno bolničko liječenje, te ga predala u ruke kolegama iz hitne službe koji su nastavili daljnje zbrinjavanje i transport u bolnicu u Splitu«, stoji u priopćenju



ZAGREB Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) ocijenilo je u petak kako pedijatrica iz Doma zdravlja Metković Ksenija Kaleb nije počinila propust prilikom medicinskog zbrinjavanja tragično preminulog dječaka Gabrijela Bebića.


»Duboko potreseni smrću desetogodišnjeg Gabrijela iz Metkovića pratimo izvješća inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore (HLK) o kojima dobivamo neslužbene informacije iz medija«, navodi se u priopćenju koje u ime Upravnog odbora Hrvatskog društva primarnih pedijatara potpisuje predsjednica Đurđa Španović.


Prema tim informacijama, komisija HLK-a tereti Kseniju Kaleb za nepravilno postupanje u dijelu događanja u kojem je ona sudjelovala kao liječnica. Hrvatsko društvo primarnih pedijatara na osnovu dostupnih informacija smatra da u postupanju Ksenije Kaleb nije bilo propusta, ističe se u priopćenju.




»Ona je kao pedijatar primila i pregledala dječaka, ispravno prepoznala da je teško bolestan, da mu je potrebno hitno bolničko liječenje, te ga predala u ruke kolegama iz hitne službe koji su nastavili daljnje zbrinjavanje i transport u bolnicu u Splitu«, stoji u priopćenju.


Hrvatsko društvo primarnih pedijatara ujedno upozorava na nedostatke u zdravstvenoj skrbi za djecu, prije svega na preopterećenost pedijatrijskih ordinacija prekobrojnim pacijentima, opremljenost ordinacija, nedostupnost laboratorija i drugih dijagnostičko terapijskih postupaka.