Pozvao na ulaganja

Pavić nahvalio mirovinski reformu: Kamate će padati pa treba misliti o prinosima

Aneli Dragojević Mijatović

Paket zakona vezanih za mirovinsku reformu, tvrdi ministar, odgovor je na izazove koji će omogućiti stabilnost javnih financija.



ROVINJ – Ova balansirana mirovinska reforma dokaz je čuvanja drugog stupa, poručio je ministar rada i mirovi skog sustava Marko Pavić financijašima i menadžerima mirovinskih fondova okupljenima na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju. Kaže da je paket zakona vezanih za mirovinsku reformu odgovor na izazove koji će omogućiti stabilnost javnih financija.


Naime, za mirovine godišnje fali 17 milijardi kuna. Mirovinsku reformu opet je nazvao sukobom generacija te “igrom velikih brojki”, a reformom se mislilo na sve tri generacije – umirovljenicima se omogućava uključenje u tržište rada jer bolje i to, kaže, nego da se povećavaju kvote za uvoz radnika, makar se i one povećavaju, ostavljen je i dodatak od 27 posto (tri četrvrtine od toga) za prijelaznu generaciju, koja ide u miriovinu druge godine, a za mlade, želja je jačati treći stup i njihovu financijsku pismenost.


– Trenutno je 73 posto imovine fondova iz drugog stupa u državnim obveznicama, a kako vodimo konzervativnu fiskalnu politiku te idemo prema euru, kamate će padati pa se otvara pitanje kako povećati prinose. Stoga želimo otvoriti prostor fondovima za ulaganje u infrastrukturne projekte te više u dionice nego do sada, najavio je Pavić.