Referendumska inicijativa

Pametno se ne boji zamjeriti biračima: Jedini u oporbi za odlazak u mirovinu sa 67 godina

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Nedvosmisleno su uskratili podršku sindikalnoj referendumskoj inicijativi da se odlazak u mirovinu sa 67 godina spusti na životnu dob od 65 godina



ZAGREB  Stranka Pametno jedina je oporbena stranka koja je, unatoč predizbornoj kampanji i riziku da se zamjeri biračima, nedvosmisleno uskratila podršku sindikalnoj referendumskoj inicijativi da se odlazak u mirovinu sa 67 godina spusti na životnu dob od 65 godina te da se reducira penalizacija ranijeg umirovljenja, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ističući da ni stranke vladajuće koalicije ne podržavaju HDZ-ovu politiku prema mirovinskom sustavu.


Kada je riječ o strankama vladajuće koalicije, nijedna nije podržala HDZ-ovu politiku prema mirovinskom sustavu, a SDSS ju otvoreno kritizira i podržava sindikalni referendum, navodi dnevnik.


»Treba podržati sve koji se bore protiv kontinuiranog smanjenja socijalnih prava radno ovisnog stanovništva te poteza koji ne doprinose povećanju zaposlenosti, porastu plaća ni mirovina, nego idu samo na to da se smanje cijena rada i troškovi za mirovine«, kaže predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Nastavlja da bi u drugim okolnostima njegova stranka razmišljala o tome kako ugraditi diferenciju ili f’akultativnu dobnu granicu koja bi uzimala u obzir golemu razliku u vrsti radnih mjesta, poslovni iscrpljivanju ljudi jer neki teško mogu zdravi doživjeti 65 godina dok neki mogu raditi puno dulje, navodi Jutarnji.




U 365 Stranci rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića također ne podržavaju Vladina rješenja za mirovine. Rješenje nije u pomicanju na 67 godina za odlazak u mirovinu, nego u većem gospodarskom rastu, koji je sada najniži u Europi, zadržavanju 65 godina za odlazak u mirovinu, s mogućnošću za dobrovoljni produžetak do 70. godine poručuju iz Bandićeve stranke, za koju je ključ u povećanju BDP-a, a ne u kasnijem umirovljenju, piše Jutarnji list.


Dodaju da iz HNS-a poručuju da nam je potrebna mirovinska reforma, ali ne kažu kakva.


Od opozicijskih stranaka podršku referendumu dali su u Živom zidu, koji je čak želio prikupljati potpise jer »tzv. mirovinsku reformu ministra Pavića smatraju potpunim promašajem«.Most je podržao sindikate jer vlasti zamjeraju »neprovodenje reformi koje bi omogućile punjenje mirovinskih fondova«, ali i zato što su »ukrali« referendum o mirovinskom sustavu.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je izjavio daje SDP pogriješio 2013. godine kada je njihova Vlada odlučila da se od 2038. ide u mirovinu sa 67 godina.


Nositelj koalicijske liste političke platforme Možemo, Tomislav Tomašević, rekao je da podržavaju referendumsku inicijativu »67 je previše« jer »nepromišljena i nepravedna mjera HDZ-ove Vlade dodatno ugrožava ranjive skupine starijih radnika«.


Čak i Mirando Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava koji je prvi produljio dob za odlazak u mirovinu, sada podržava sindikalnu inicijativu.


Iz HSS-a su poručili da podržavaju zahtjeve sindikata i već su potpisali referendumsku inicijativu.


Glas podržava inicijativu »67 je previše« jer nazovi reforma mirovinskog sustava penalizira ljude koji neće moći raditi do 67. godine, odnosno koji rade u fizički teškim uvjetima i zanimanjima u kojima je neizdrživo raditi do te životne dobi poručili su iz ove stranke.


U IDS-u podržavaju sindikate, a ministru Paviću i premijeru Plenkoviću poručuju »da postoje razni načini kako smanjiti deficit od 5 milijardi kuna u mirovinskom sustavu od stavljanja u funkciju neiskorištenih resursa države, preko boljeg upravljanja imovinom, do smanjenja nepotrebnih troškova središnje vlasti«, piše Jutarnji list.