Vremenska prognoza

Padat će novi rekordi, temperatura će ovaj tjedan biti kao malo kad. Zahladit će tek krajem mjeseca?

P. N.



I u novome se tjednu nastavlja većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Magla će još u ponedjeljak biti rijetka i kratkotrajna pojava, a od utorka češća i dugotrajnija, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu. 


Posljednjih je 9 dana, od 12. listopada, od kada je u većini Hrvatske počelo ovo iznadprosječno toplo razdoblje – srednja najviša temperatura zraka u mnogim krajevima Hrvatske visoka kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, gdje se mjeri od 1949. godine, viša je bila samo 2014., a na splitskome Marjanu još i 2018. godine, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.


I u novome tjednu, od 21. do 27. listopada – srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada. Ponegdje vjerojatno i rekordno visoka, uz poneki novi rekord i na pojedini datum, posebice do četvrtka.




Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji – što je, uostalom, i uobičajeno – ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne, pa bi se povećala i vjerojatnost mraza pri tlu, koji bi mogao naštetiti cvijeću. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put, piše za HRT Zoran Vakula. 


U danima koji slijede na kopnu će biti sve veća vjerojatnost za maglu i nisku naoblaku, osobito u srijedu, kada bi zbog manje sunca dnevna temperatura zraka mogla biti niža u nekim područjima. No, i dalje će to biti vrijednosti osjetno više od uobičajenih za ovo doba godine. Toplina će, uz obilje sunca, obilježiti veći dio tjedna i na Jadranu. Vjetar će pritom biti uglavnom slab, u utorak ponegdje umjeren sjeverozapadni i bura, a u četvrtak i petak jugoistočni. Valja napomenuti kako bi od sredine tjedna i na moru ponegdje moglo biti magle ili niske naoblake, uglavnom na sjevernom te na dijelu srednjeg Jadrana.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.