Odluka ministra

PROŠIRENI KOLEKTIVNI UGOVORI U građevinarstvu i ugostiteljstvu iste osnovne plaće za sve

Gabrijela Galić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Proširenje primjene znači da su svi obrti i tvrtke koji posluju u ovim sektorima obvezni poštovati i na svoje radnike primjenivati odredbe dvaju kolektivnih ugovora što su ih sindikati dogovorili i potpisali s granskim udrugama HUP-a



Kolektivni ugovori za graditeljstvo i ugostiteljstvo od idućeg tjedna primjenjuju se na sve poslodavce u te dvije djelatnosti. Naime, odluke ministra rada i mirovinskog sustava o proširenju primjene ta dva kolektivna ugovora objavljene su u Narodnim novinama i na snagu stupaju u četvrtak, 7. lipnja. To znači da od tog dana svi poslodavci kako u djelatnosti graditeljstva, tako i djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane trebaju poštovati i na svoje radnike primjenjivati odredbe dvaju kolektivnih ugovora koje su reprezentativni sindikati dogovorili i potpisali s granskim udrugama Hrvatske udruge poslodavaca.


Koliko više?


Kolektivni ugovor za graditeljstvo, odnosno njegove izmjene i dopune dogovorene su u veljači ove godine te je osnovna plaća porasla na 3.750 kuna s 3.112 kune. Ta osnovica uvećava se za pripadajuće dodatke, sukladno tarifama i uvjetima rada. Ugostiteljstvo je novi kolektivni ugovor sklopilo krajem ožujka te je dogovorena nova obračunska osnovica u iznosu od 3.040 kuna. Odnosno, prema postignutom dogovoru, najniže bruto osnovne plaće za temeljna ugostiteljska zanimanja povećale su se od 10 do 16 posto pa za prvi razred zanimanja iznosi 3.440 kuna, za drugi razred 3.900 te za treći razred 4.700 kuna, a u tu grupu ulaze konobari, kuhari, slastičari.Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je u petak odluku resornog ministra o proširenju kolektivnih ugovora na sve radnike i poduzetnike u dvije djelatosti s kojima su sklopljeni kolektivni ugovori.

Jača kontrola


Predsjednik HUP-ove udruge graditeljstva Mirko Habijanec ponovio je kako se osnovna plaća u graditeljstvu u najkraćem roku mora povećati na minimalno pet tisuća kuna, no uvjet za to su izmjene Zakona o radu. Navodi i da je u cilju očuvanja konkurentnosti građevinskog sektora nužno provoditi intenzivni inspekcijski nadzor primjene Kolektivnog ugovora »jer u protivnom će on ostati mrtvo slovo na papiru«.


– Radi toga nadležno ministarstvo mora organizirati sposobne inspekcijske službe koje mogu sprovesti kontrolu, ne simboličku, već sveobuhvatnu kontrolu isplate plaća po tarifama potpisanog ugovora – smatra Habijanec.




– Proširenje primjene znači da su svi obrti i tvrtke u Hrvatskoj koje posluju u navedenim sektorima obvezne unijeti pozitivnu promjenu u pravima radnika – navodi Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, dodajući da su bolji radni uvjeti i povećanje standarda radnika preduvjeti borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi.